14:06, sob, 27. Jul

V Nigradu opozarjajo na posledice odločitve mariborskih svetnikov





V mariborskem komunalnem podjetju Nigrad, ki je v večinski lasti občine, so po četrtkovem umiku obravnave elaborata o odvajanju odpadnih voda z dnevnega reda opozorili na posledice takšne politične odločitve. Maribor po njihovem tako še naprej ne bo imel sistemskega vira za vzdrževanje in cen, ki bi zagotavljale normalno delovanje kanalizacije.

FOTO: Nino Verdnik
FOTO: Nino Verdnik

Kot so zapisali v izjavi za javnost, je 23 mestnih svetnikov pred obravnavo ene najpomembnejših točk za mesto pozabilo, da so na strokovnih odborih dobili odgovore na prav vsa vprašanja glede elaborata, ter izglasovalo umik točke z dnevnega reda.

Nigrad: Mestna kanalizacija bo še naprej propadala

Mestna kanalizacija bo zato po njihovem še naprej propadala, dogodki, kot so polomljen in porušen kanal na Gospejni ulici, poškodba kanalizacije na Aškerčevi ulici in popolni kolaps kanalizacijskega sistema na Fochevi ulici, pa se bodo nadaljevali.

Direktor Nigrada Marko Žula je po seji znova poudaril, da je bil elaborat pripravljen in posredovan v skladu z državno uredbo MEDO ter po postopku, kot ga predvidevajo pravila mestne občine. Dokument so obravnavali vsi štirje pristojni odbori, na katerih so predstavniki Nigrada elaborat obrazložili in odgovorili na vsa vprašanja, ki so bila zastavljena.

Marko Žula

“Nobeno vprašanje tako ni ostalo neodgovorjeno, za vse ostale svetnike pa bi bila pojasnila podana pri obrazložitvi točke dnevnega reda. Žal do tega ni prišlo, saj so mestni svetniki prav z argumentom, da potrebujejo dodatne obrazložitve elaborata, to točko z dnevnega red umaknili,” je povedal Žula in dodal, da zaradi zadeve, ki bi morala biti zaključena že pomladi 2013, Maribor čakajo nove kazni.

Cene ostajajo na ravni iz leta 2004

Mestna občina Maribor je namreč od pristojnih inšpektorjev že bila kaznovana z 10.000 evri globe, ker še vedno nima urejenega sistemskega vira za izgradnjo manjkajočih krakov kanalizacijskega omrežja. Cene po četrtkovi odločitvi tako ostajajo na ravni iz leta 2004, kar ne zagotavlja ustreznega standarda izvedbe storitev vzdrževanja kanalizacije.

Župan Andrej Fištravec je tik pred sejo na posvetu predstavnikov svetniških skupin skušal elaborat pripeljati skozi mestni svet tudi z znižano predlagano ceno odvajanje odpadne vode 0,29 evra. Vendar je očitno to počel na lastno pest, saj v Nigradu zatrjujejo, da ne morejo pripraviti elaborata s poljubno nižjo ceno.

“Nigrad ni pristal na nikakršno barantanje, saj je oddal samo en in edini elaborat, ki je prešel vse predpisane postopke in potrditve – do seje mestnega sveta,” je še dejal prvi mož Nigrada in ob tem zavrnil tudi očitke, da slabo vodi podjetje.

Lani dvig prometa za 8 odstotkov

Spomnil je, da je podjetje pod njegovim vodstvom med drugim uspešno izvedlo reorganizacijo, s katero so izboljšali operativno delovanje podjetja, vrnilo koncesijo za javne prometne površine v občini Miklavž, kjer Nigrad v zadnjih letih ni bil prisoten, lani so dvignili promet za osem odstotkov, podjetju pa so prvič v zgodovini priborili vzdrževanje na državnih cestah.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.