23:50, čet, 25. Apr

V Občini Hoče – Slivnica vstopili v mednarodni projekt EMBRACIN





Občina Hoče – Slivnica v partnerstvu z Rdečim križem Slovenije – OZ Maribor vstopa v mednarodni projekt EMBRACIN.

Projekt je zasnovan na način, da se z vseprisotnim pojavom modernih migracij spopada tako, da najprej prisluhne in obravnava tiste ljudi, ki so neposredno udeleženi v procesu integracije. Poseben poudarek je namenjen v prvi vrsti lokalnemu in kasneje še regionalnemu prebivalstvu.

Pristop, ki ga projekt zagovarja, prisluhne lokalnemu prebivalstvu, mu omogoča aktivno vlogo pri oblikovanju lokalne strategije integracije ter skozi sam proces ustvarja razne priložnosti za različne oblike sodelovanja.

Poleg Hoč v projekt vključenih še 9 drugih partnerjev iz EU

Župan Občine Hoče – Slivnica Marko Soršak je ob tem dejal: “Če gledamo lokalno, na plastičnem primeru, migracije niso dogodek so proces. V naši občini je veliko družin iz bivše Jugoslavije, kjer veliko staršev dela v industrijski coni v Hočah, ti otroci iz lastne izkušnje vem, se dosti hitro naučijo jezika, se integrirajo, težje pa je za starše, ki delajo vsaj 8 ur ali več in niso vpeti v to okolje. S pomočjo Rdečega križa in prostovoljcev, torej društev, ki bodo v tem procesu sodelovali, pa jih povežemo v okolje.”

Predvideno trajanje projekta je 36 mesecev in je že v teku od začetka leta 2020. Poleg Občine Hoče – Slivnica je v projekt vključenih še 9 drugih partnerjev iz držav Evropske Unije.

Želijo si dober model vključevanja 

Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa Maribor pa je povedal: “Občina Hoče – Slivnica je s tem projektom pristopila k projektu za pomoč pri iskanju odgovorov kako v prihodnje obvladovati integracijske procese, ki potekajo. Slovenija se je s takšnim begunskim valom, kot smo ga poimenovali, soočila leta 2015, pravzaprav pa je Slovenija dežela tako emigracije, kot imigracije za celotno naše zgodovinsko poimenovanje. Vemo, da je bil Primož Trubar prvi ali pa recimo temu najbolj znan migrant, v daljnih časih so naši sodržavljani bili na delu v tujino, vemo da smo bili vedno tudi dežela priseljevanja, predvsem iz Jugoslovanskih republik. Vsi ti procesi potekajo še naprej. Danes se soočamo s povsem drugimi izzivi na tem področju.”

Končni cilj in vizija projekta je, da izdelajo in preizkusijo model vključevanja, ki ga kasneje lahko v tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo predstavijo kot primer dobre prakse znotraj mednarodnega partnerstva omenjene mreže. Veselijo se, da bodo po zaključku projekta lahko naredili prerez tega pilotnega projekta in le-te predstavili širši javnosti. Takrat bo tudi jasno ali je bila zadeva uspešna ali ne.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.