11:13, tor, 23. Apr

V občini Majšperk bodo začeli z gradnjo omrežja RUNE





Dostop do hitrejše, kvalitetnejše in zanesljivejše internete povezave bo tudi v občini Majšperk kmalu realnost. Konec lanskega leta so namreč stekle aktivnosti za izgradnjo širokopasovnega optičnega omrežja RUNE.

Izvajalec TLPS – gradbene in telekomunikacijske storitve d.o.o. je začel graditi bazno postajo v Stopercah in bo predvidoma konec januarja začel z gradbenimi deli za polaganje cevi za optiko. “Vgradnja cevi za optiko bo potekala postopoma, iz vozlišča v Stopercah navzven, do vseh naselij v občini Majšperk. Gradnja primarnih vodov bo v skladu s terminskim načrtom dokončana do konca leta 2023, priklop vseh gospodinjstev (vključno s sivimi in belimi lisami) pa do konca leta 2025,” pravijo na Občini Majšperk.

Kvalitetna povezava z internetom je dandanes še kako pomembna, kar se zavedajo tudi v podjetju RUNE Enia d.o.o., ki v sklopu projekta RUNE gradijo širokopasovno optično omrežje na podeželskih območjih Slovenije. “V projekt je vključena tudi občina Majšperk, kjer so konec lanskega leta stekle aktivnosti za izgradnjo omrežja RUNE. V mesecu januarja bo tako v naselju Stoperce prvo postavljeno vozlišče za zagotavljanje optičnih signalov uporabnikom. Kmalu zatem pa se bo prav iz vozlišča navzven začela gradnja omrežja. Da bo gradnja potekala hitreje, se bo skoraj istočasno gradilo tako omrežje med naselji, kot tudi omrežje do uporabnikov in uporabniške priključke,” so zapisali.

Na Občini pojasnjujejo, da bo strošek izgradnje optičnega priključka za posamezno gospodinjstvo znaša 150,00 € (z DDV). V navedeni znesek je vključeno tudi nadaljnje vzdrževanje priključka.

Predstavitev v vsaki krajevni skupnosti 

Kot so še pojasnili na Občini bodo v vsaki krajevni skupnosti pred začetkom gradnje izvedli predstavitev projekta za občane. “V vsaki krajevni skupnosti bomo pred začetkom gradnje izvedli predstavitev projekta za občane. O terminu bomo predhodno obvestili po pošti.”

Kakšne so prednosti optičnega priključka RUNE?
Optični priključek RUNE ima številne prednosti, med njimi navajajo hitrejšo, stabilno in bolj zanesljivo internetno povezavo, možnost izbire in zamenjavo ponudnika storitev, neobčutljivost na zunanje vplive (električne motnje, voda, vremenski vplivi, itd.), več povezanih naprav, hiter in večji prenos podatkov, igranje iger brez motenj, video vsebine z jasno sliko in čistim zvokom ter vsebine v oblaku, dostopne na več napravah.

Dostop do širokopasovnih storitev omogoča izbrani ponudnik storitev, s katerim kot naročnik priključka sklenete naročniško pogodbo. Izbirate lahko med vsemi štirimi večjimi operaterji, ki so na voljo v Sloveniji. “V primeru dodatnih vprašanj ali za pomoč pri izvedbi naročila se lahko obrnete na Center za pomoč uporabnikom. Ta je na voljo vsak delovni dan med 8.00 in 12.00 uro na telefonski številki +386 (1) 235 15 30 ali na e-naslovu rune- si@ruralnetwork.eu Vse informacije pa so vam na voljo tudi na spletni strani www.ruralnetwork.eu,” pojasnjujejo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.