17:54, pon, 22. Jul

V pitni vodi našli različne motilce, ki vplivajo tudi na plodnost





Najnovejša raziskava Fakultete za farmacijo je v vodi iz pipe odkrila kofein, protimikrobne učinkovine in sredstva proti bolečinam, navaja Štajerski tednik.

V površinskih vodah, kot so reke in potoki, pa so našli tudi hormonske motilce, ki dokazano vplivajo na plodnost in povzročajo spremembe spolov pri ribah. Ti motilci posnemajo, krepijo ali blokirajo delovanje hormonov, kar ima lahko hude posledice za organizme, navaja Štajerski tednik.

Hormonski motilci so povezani z resnimi zdravstvenimi težavami, kot so motnje v razvoju, debelost, sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja ter motnje, kot je ADHD. Posebej škodljivo vplivajo na reproduktivni sistem, kar povzroča težave z neplodnostjo pri ljudeh in nenormalen razvoj spolnih organov. V Sloveniji so glavna onesnaževala estradiol, estron, estriol, bisfenoli in hormoni iz kontracepcijskih tablet, navedejo.

Čistilne naprave v Sloveniji so le 27-odstotno učinkovite pri odstranjevanju teh kemikalij, kar pomeni, da večina teh snovi ostaja v naravi. Največje koncentracije so bile najdene v manjših potokih blizu komunalnih čistilnih naprav, še poroča Štajerski tednik.

Ugotovitve raziskave poudarjajo nujnost izboljšanja učinkovitosti čistilnih naprav in zmanjšanja onesnaževanja, da bi zaščitili zdravje ljudi in okolje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.