12:48, sre, 26. Jun

V Pokrajinskem muzeju Maribor pripravljajo bogat program za Poletno muzejsko noč





V Pokrajinskem muzeju Maribor pripravljajo bogat program za Poletno muzejsko noč v soboto, 15. junija 2024. Program je brez vstopnine za vse starostne skupine od 18. ure do polnoči, odpira ga Gugalnik idej z mariborskim fotografom Branimirjem Ritonjo.

Poletna muzejska noč 2024 je skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij. Akciji se kakor vsako leto priključuje Pokrajinski muzej Maribor s številnimi prireditvami. Prvi bo svoja vrata za ljubitelje fotografije in dediščine natančno ob 18.00 odprl ogledni depo pohištva v Kinu Partizan s programom Gugalnik idej, ki ga bo tokrat zagugal priznani mariborski fotograf Branimir Ritonja. »Vsi, ki bodo v soboto obiskali Maribor, bodo deležni utripa Poletne muzejske noči. Vrata prireditev odpiramo na široko in vabimo vse, da vstopijo. Želim verjeti, da bo vsak znal poiskati nekaj zase, za svojo dušo in prijetno počutje. Če kdaj, je sedaj čas za obisk muzeja in muzejskih prireditev, prisrčno dobrodošli,« je obiskovalce na prireditve povabila Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor.

Družine bo gotovo pritegnil pedagoški program Muzejnice – Rimljan za en dan, v okviru katerega se bodo najmlajši med 18.00 in 20.00 skupaj s starši, skrbniki, dedki in babicami prelevili v veličastne Rimljane.

Ob 21.00 bodo prišli na svoj račun glasbeni sladokusci, ko se bo v okviru programa Variacije – Hommage Franzu Lisztu s klavirskim recitalom v Viteški dvorani mariborskega gradu predstavila pianistka Klara Lužnik. Obiskovalci bodo lahko kulturne vtise strnili ob dobri pijači v Grajski kavarni, ki bo odprta vse do polnoči.

Omeniti velja še dogodke v Muzeju najstarejše trte na svetu, kjer bo ob 18. uri in 23. uri voden ogled muzeja, ob 19. uri pa koncert ansambla Pižoni na platoju pred muzejem. Ob 21. uri se začne degustacija vin z vinsko kraljico, ki bo trajala vse do 22.30.

Gugalnik idej

Gugalnik idej, uvodno dejanje v Poletno muzejsko noč Pokrajinskega muzeja Maribor, je prav poseben projekt, ki so ga umetniki različnih smeri ustvarjanja skozi leta gostovanj prepoznali kot lastno galerijo in hkrati atelje za ustvarjanje. Ogledni depo pohištva v Kinu Partizan namreč umetnike nagovarja k samoizpraševanju o tem, kako dediščina deluje na njihovo ustvarjalnost, kako jih nagovarja in kako jih spreminja. Dialog med institucionalizirano kulturno dediščino v oglednem depoju pohištva in živo kulturno ustvarjalnostjo bo preko svojih fotografij tokrat sprožil mariborski fotograf Branimir Ritonja. Gre za mednarodno priznanega mojstra, ki je za svoja dela prejel že preko 110 nagrad. V Gugalniku idej se bo predstavil z občasno razstavo Odmev časa.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.