13:37, pet, 19. Apr

V ptujskem domu starejših 66 okuženih stanovalcev in 45 zaposlenih





Dom upokojencev Ptuj se je z izbruhom novega koronavirusa soočil že 16. oktobra, ko so prvo okuženo stanovalko premestili v brežiško bolnišnico, od takrat pa deluje tudi njihova rdeča cona v prostorih fizioterapije v ptujski enoti. Kot je povedala direktorica Jožica Šemnički, so imeli včeraj skupaj 66 okuženih stanovalcev in 45 zaposlenih.

FOTO: Dom upokojencev Ptuj

Dom upokojencev Ptuj ima pet enot, poleg ptujske še v Muretincih, Juršincih, Kidričevem in Kopru. Njihove zmogljivosti obsegajo okoli 700 postelj, po aktualnih podatkih je pri njih 666 stanovalcev, od tega 140 v dislocirani enoti v Kopru.

Vzpostavili so belo, sivo in rdečo cono

“Nezasedena mesta v ptujski enoti nam omogočajo vzpostavitev bele, sive in rdeče cone. V slednji imamo na voljo 35 mest na fizioterapiji, dodatne smo uredili še v enoti D in v enoti za osebe z demenco. Ves čas sodelujemo z vodjo regijske ekipe, ki spremlja razmere in naše ukrepanje ocenjuje kot ustrezne,” je pojasnila Šemničkijeva. Kot je še dodala, odlično sodelujejo tudi s ptujskim zdravstvenim domom, ki jim zagotavlja dnevno prisotnost zdravnika, dodatnega pa še za rdečo cono. Ta vse okužene, za katere oceni, da potrebujejo bolnišnično zdravljenje, napoti v bolnišnico, kamor so bili doslej vsi napoteni tudi sprejeti.

Novo žarišče v Muretincih

Po podatkih včerajšnjega dne imajo na Ptuju v rdeči coni 51 okuženih stanovalcev, 12 je hospitaliziranih, medtem ko je doslej pri njih zaradi covida-19 umrlo 12 stanovalcev. V Kopru in Juršincih okužbe med stanovalci nimajo, je pa, kot kaže, izbruhnilo novo žarišče v Muretincih, kjer so ugotovili tri okužbe med stanovalci in eno pri zaposlenem. V omenjeni enoti imajo sicer med skupaj 115 v oskrbi 60 pokretnih stanovalcev z demenco, ki navodil sami ne morejo usvojiti in upoštevati, so pa včeraj za vse ter za 29 zaposlenih opravili testiranja. Na Ptuju jim je po besedah Šemničkijeve okužbo uspelo zajeziti na negovalni in bivalni enoti, še vedno pa je ta prisotna na enoti za stanovalce z demenco, kjer imajo v oskrbi 21 stanovalcev.

Pred izbruhom okužbe zaposlili 14 novih sodelavcev iz ukrepa dodatnih zaposlitev

Čeprav zaposleni vlagajo velike napore za preprečevanje širjenja okužbe, jih je kar nekaj tudi zbolelo. Zaradi okužbe je trenutno odsotnih 42 zaposlenih iz ptujske in eden iz kidričevske enote, ki so seveda v samoizolaciji. “Razmere nekoliko blaži dejstvo, da nam je tik pred izbruhom okužbe uspelo zaposliti 14 novih sodelavcev iz ukrepa dodatnih zaposlitev, ki jih omogočajo protikoronski ukrepi. Še 15 ljudi smo vključili v delo v sklopu ukrepa usposabljanja na delovnem mestu, dva pa preko programa javnih del. Danes sta z delom začeli še dve dodatni diplomirani medicinski sestri,” pravi Šemničkijeva, ki razmere ocenjuje kot zahtevne, a sistem po njenih zagotovilih deluje, zato jih obvladujejo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.