02:16, pet, 5. Jul

V ptujski bolnišnici s težavo obvladujejo razmere





Ptujska bolnišnica ima zaradi stavke zdravnikov trenutno precejšnje težave, je za STA povedal strokovni direktor Teodor Pevec. Kot je dejal, razmere s težavo obvladujejo, saj jih ne gre primerjati s časom pred stavko, tako kar se tiče organizacije dela kot tudi odnosov med zaposlenimi. Boljše so razmere v tamkajšnjem zdravstvenem domu.

“Razmere na oddelkih so zelo različne, čeprav je povsod nekaj zdravnikov, ki soglasij niso umaknili. To je sicer na ravni bolnišnice storila okoli polovica zdravnikov, zato se predstojniki zelo trudijo narediti čim bolj optimalne mesečne razporede dela,” je dejal Pevec.

Kot je dodal, so zato posebej pozorni na tista delovišča, ki so še posebej pomembna, zlasti na urgenco in na zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva, ostalo pa prilagajajo razpoložljivemu preostalemu kadru. Na nekaterih oddelkih je dela v času stavke precej manj, na drugih pa dan poteka skoraj normalno.

Največ soglasij za nadurno delo so umaknili zdravniki na kirurgiji, precej manj na ginekologiji, na internem oddelku in med radiologi pa umikov tako rekoč ni bilo. Nekateri zdravniki so si medtem tudi premislili, a je teh tako malo, da je po besedah Pevca to za izboljšanje delovanja sistema precej zanemarljiva številka.

Sicer pa se je vodstvo bolnišnice ta teden odločilo preklicati soglasja za delo zdravnikov v drugih ustanovah. Po podatkih strokovnega direktorja gre zgolj za prekinitev veljavnosti soglasij za delo pri zasebnikih v okoli petih primerih, kar, kot je dejal, zagotovo ne pomeni, da bodo ti zdravniki več delali v bolnišnici. “Gre bolj za nekakšno simbolično sporočilo,” je dodal.

Ob tem je opozoril, da se lahko razmere v bolnišnici v primeru nadaljevanja stavke še poslabšajo, zlasti če bi se ta nadaljevala tudi v času dopustov.

Zaradi stavke je do konca februarja po njegovih podatkih odpadlo že več kot 200 specialističnih pregledov in okoli 100 operativnih posegov, številke pa se zdaj le še povečujejo, saj kirurgi opravljajo še manj rednega operativnega programa.

Glede vladnega odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je vlada sprejela prejšnji četrtek in ga bo Fides izpodbijal na ustavnem sodišču, je dejal, da so predstojnike o njem obvestili. Nekateri so jim zagotovili, da so ga spoštovali že pred vladnim odlokom, sicer pa je stališče bolnišnice, da odloka ne zavračajo in da trenutno velja.

Precej manj težav imajo po besedah direktorice Metke Petek Uhan v ptujskem zdravstvene domu, kjer so zabeležili le enajst umikov soglasij zdravnikov, kar jim zagotavlja organizacijo dežurstva v mejah normale.

Zaposlenim niso preklicali nobenih soglasij za delo v drugih ustanovah, tudi sicer takih primerov ni veliko. Prav tako med tistimi, ki delajo tudi v drugih ustanovah, ni nobenega takega, ki bi umaknil soglasje.

Posebni ukrepi pri njih tako zaenkrat niso bili potrebni, tudi velikega števila odpadlih pregledov ne beležijo. Petek Uhan je celo dejala, da trenutno delajo več kot pred stavko. Tudi zato, ker sekundarno zdravstvo dela v zelo omejenih razmerah, zato morajo pacientom delno pomagati tudi na tem področju.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki bistvenega napredka niso prinesle, je glavni stavkovni odbor Fidesa 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Umiki so se večinoma uveljavili v začetku marca.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.