18:25, čet, 4. Jul

V Radljah o volitvah, volilni udeležbi in elektronskih volitvah





Občina Radlje ob Dravi je v mesecu avgustu 2014 prijavila na projekt Volitve, volilna udeležba in elektronske volitve (e-VOLITVE) na Program Evropa za Državljane (Sklop 2 – Demokratično delovanje in državljanska udeležba, 2.1 Pobratenje mest).

unnamed

“Decembra 2014 smo prijeli Sklep o nepovratnih sredstvih. V projektu sodelujeta Slovenija in Hrvaška. Slovenske občine so zraven Občine Radlje ob Dravi še Občina Podvelka in Občina Ribnica na Pohorju. Hrvaški sodelujoči občini sta Grad Čazma in Grad Biograd na Moru,” so povedali na petkovi novinarski konferenci.

“Promocija evropskega državljanstva in izboljšanje pogojev za demokratično udeležbo državljanov na ravni EU predstavljajo predvsem volitve in posebej volitve v Evropski parlament, kjer lahko državljani Evrope izrazijo svoje mnenje oz. voljo in odločitev. V projektu želimo izvedeti, zakaj kljub možnosti državljani tega ne izkoristijo v večji meri. Zakaj je udeležba na teh volitvah tako nizka in kako bi bilo v primeru elektronskih volitev. Ali bi elektronske volitve, torej e-volitve, to spremenile. Ali bi možnost oddaje glasu preko osebnega računalnika to spremenilo? Ali si volivci želijo drugačnih volilnih kampanj? Ali je odnos politike do volivcev toliko moralno sporen, da je nastala vsesplošna politična apatija? Poskušali bomo najti najpogostejše vzroke neudeležbe in volitve približat udeležencem in splošni javnosti in kaj dejansko pomenijo volitve, kakšne mehanizme potegnejo rezultati volitev,” so razložili na novinarski konferenci.

Prav tako se bodo volitve v Evropski parlament prevetrile v primerjavi z lokalnimi volitvami, v čem se razlikujejo pri udeležbi in zakaj ter kakšne so razlike v volilnih kampanjah. Kako volitve v Evropski parlament približat ljudem preko volilne kampanje, kot se to lahko naredi pri lokalnih volitvah in ali je to smiselno?

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.