04:15, ned, 28. Jul

V Rušah “ekološka bomba”





Predvsem gasilci in predstavniki ruške lokalne oblasti že nekaj let opozarjajo na nevarno odlagališče gum, na območju nekdanje Tovarne dušika Ruše. Številne apele so poslali na pristojne državne službe, a jih tako rekoč ignorirajo.

unnamed (2)

Nezavarovano odlagališče gum že nekaj let kazi podobo območja ob nekdanji TDR in predvsem vzbuja skrb. Leta 2009 so se nedaleč od odlagališča gasilci že borili proti ekološki katastrofi, zato danes opozarjajo, da je to preprosto treba odstraniti. Če bi to – hipotetično! – zagorelo, bi se zgodila katastrofa, pravi Drago Strnad, občinski poveljnik: “kot sem že nekajkrat povedal, tu je ekološka bomba.Damijan Šteger, poveljnik Gasilske zveze Ruše dodaja, da jih resno jezi odnos inšpekcijskih služb: “zadeva se naj uredi na tak način, da nas ne bo skrbelo… da ljudi obvarujemo pred to nevarnostjo, ki ni tako mala! Po izkušnjah iz Kidričevega in iz leta 2009 je to kar kompleksna zadeva.

unnamed (3)

Nad odnosom predstavnikov različnih državnih institucij so razočarani tudi na Občini Ruše. Župan Uroš Razpet: “pri teh sporih gremo tako daleč, da se zdaj že z inšpekcijskimi službami resno prepiramo… meni se to zdi narobe svet.” Želi si odkritega dialoga, v katerem bi predstavniki omenjenih služb razložili kje so težave.

unnamed (1)

Podobno zgodbo je povedala tudi Barbara Ferlic, višja svetovalka na Oddelku za gospodarstvo, finance, komunalo, okolje in prostor na Občini Ruše: “po zadnjem sestanku v januarju, s požarnim inšpektoratom, smo pač odrinjeni od dogajanja. Nimamo več informacij.” Tudi pomoč informacijske pooblaščenke ni zalegla. Dokler se torej predstavniki pristojnih služb ne bodo odzvali, lahko Rušani in Rušanke le opazujejo okoli 500 ton odpadnih gum in upajo, da se ne pripeti kakšna nesreča.
Podrobnosti nocoj ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.