23:33, čet, 25. Apr

V Selnici ob Dravi bo poskrbljeno za smeh na Dnevih Arnolda Tovornika





Tadej Toš, Lara Jankovič, Bojan Emeršič, Ranko Babič in Teatar Gavran so imena letošnjih Dnevov Arnolda Tovornika, ki bodo od 8. do 18. oktobra potekali v Selnici ob Dravi. Ob tem pa še Ljudska umetnost z Večerom skečev ter otvoritev razstave in predstavitev knjige o Arnoldu Tovorniku. Za vse predstave bodo veljale spomladi kupljene vstopnice, vsi dogodki pa bodo potekali po smernicah in priporočilih NIJZ.

Danes so predstavili organizacijo in program letošnjih Dnevov Arnolda Tovornika, ki se pravzaprav začnejo že v četrtek, 8. oktobra, z Domoznanskimi pomenki, ki so jih tokrat posvetili Arnoldu Tovorniku, od petka naprej pa bo poskrbljeno za smeh z monokomedijami in skeči v osrednjem programu, ki mu bo ob boku tudi spremljevalni program. Kako so letos poskrbeli za organizacijo v izrednih razmerah, je izpostavil Miha Kranjčević, direktor Hrama kulture Arnolda Tovornika.

Med letošnjimi novostmi je Večer skečev, ki v torek, 13. oktobra, ob 19. uri.  Nastopili bodo člani dramske sekcije KUD Vitomarci, gledališka skupina Ljubiteljskega dramskega društva Sveti Jurij ob Ščavnici, člani igralske zasedbe Kimperk teatra iz Ojstrice, igralci iz Smolnika, ter domačini, člani dramske sekcije KD Pavza.Ta večer je predstavila njegova producentka Polonca Perkuš

Že dan pred uradnim prvim dnevom Arnolda Tovornika pa bodo v Knjižnici Selnica ob Dravi Domoznanski pomenek o igralcu Arnoldu Tovorniku. V četrtek, 8. oktobra ob 18h, bodo namreč v knjižnici o velikemu igralcu, o gledališču ter o doživljanju profesionalne in amaterske gledališke igre spregovorili Vilijem Rezman, Rado Pavalec in Liljana Urlep. Rezman je uredil tudi knjižico o Arnoldu Tovorniku.

Program:

Osrednje dogajanje

Uradni začetek v petek, 9. oktobra, ob 19. uri, z monokomedijo Ranka Babiča
9. oktobra se bodo z uradno otvoritvijo, nagovorom županje in monokomedijo Ranka Babiča, pričeli tradicionalni Dnevi Arnolda Tovornika, peti zapored. Monokomedija Kriza srednjih let je nova avtobiografska komedija, v kateri bo Ranko z občinstvom zaupno delil izkušnje o tem, kako se sooča s krizo srednjih let, ki prej ali slej doleti vsakega moškega. Dodatna predstava Ranka Babiča bo v nedeljo, 18. oktobra ob 19. uri.

Sobota, 10. oktober, ob 19h, ponuja nastop Tadeja Toša
Sobota bo v znamenju Tadeja Toša in njegovega svojevrstnega, a odličnega smisla za humor, ki je običajno sprejet odprtih rok. Oster in pisan kot mavrica, v glavnem pa nekje med romantično ironičnim in nesramno ciničnim; naslonjen na primitivnost in vulgarnost človeške biti. Dodatna predstava Tadeja Toša bo v četrtek, 15. oktobra ob 19. uri.

Nedelja, 11. oktober, z Bojanom Emeršičem in njegovo Erotiko
Tretji večer letošnjih Dnevov Arnolda Tovornika, nedeljo 11. oktobra, bodo gledalci preživeli ob komediji Erotika igralca Bojana Emeršiča. Človek z veliko modrostjo, zaupanja vreden in z milijon izkušnjami, jih bo delil z vami. Ker veste … erotika ni le seks – erotika je življenje, je hrana, je zavreta strast, so zapisali v najavi.

Ponedeljek, 12. oktober, z gosti iz Zagreba
V ponedeljek, 12. oktobra, ob 19.uri, v Hramu kulture gostijo Teatar Gavran iz Zagreba s komedijo Pivo. Pivo je neobičajna komedija, ki govori o očetu in sinu in njunem odnosu v obdobju šestdeset let. Avtor Miro Gavran je s polno humorja in topline prikazal sodobno prepoznane karakterje, ki nas vodijo skozi situacije, ki smo jih mnogi od nas preživeli s starši ali našimi otroki.

Torek, 13. oktober, z zanimivim Večerom skečev
V torek, 13. oktobra, pa bo Večer skečev, na katerem želijo, da se obiskovalci iz srca nasmejijo napakam javnega življenja. Nastopili bodo člani dramske sekcije KUD Vitomarci, gledališka skupina Ljubiteljskega dramskega društva Sveti Jurij ob Ščavnici, člani igralske zasedbe Kimperk teatra iz Ojstrice, igralci iz Smolnika, ter domačini, člani dramske sekcije KD Pavza.

Sreda, 14. oktober, z Laro Jankovič in Poredno Vivi
Sredin večer Dnevov Arnolda Tovornika, 14. oktobra, bodo obiskovalci preživeli z Laro Jankovič v komediji Poredna Vivi. Vivian je prostitutka, ki se je za svoj poklic odločila iz praktičnih razlogov. Lahko bi postala kar koli drugega, vendar delo najrajši opravlja leže in od doma, je zapisano v najavi.

Poskrbljeno za varnost in zdravje
Organizatorji so pridobili dovoljenje NIJZ za izvajanje prireditve v zaprtem prostoru, kar pomeni da morajo spoštovati vse zastavljene ukrepe in upoštevati priporočila. Vsi dogodki bodo tako potekali po smernicah in priporočilih NIJZ – Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Sedežni red na vstopnicah iz marca zaradi zagotavljanja varnostne razdalje ne bo veljal. Ob vstopu v Hram Kulture Arnolda Tovornika je obvezna uporaba zaščitne maske in razkuževanje rok.

Spremljevalni program

Na predvečer Dnevov komedije bodo Domoznanski pomenki
V četrtek, 8. oktobra ob 18. uri, bodo v Knjižnici Selnica ob Dravi, Domoznanski pomenki: Pogovor o igralcu Arnoldu Tovorniku, o gledališču ter o doživljanju profesionalne in amaterske gledališke igre s sogovorniki Vilijem Rezmanom, Radom Pavalecom in Liljano Urlep.

Otvoritev razstave “Arnold Tovornik v Selnici ob Dravi”
V petek, 9. oktobra ob 17. uri, bo v Likovnem salonu Lojzeta Šušmelja, otvoritev razstave “Arnold Tovornik v Selnici ob Dravi”. Skozi avtorski pogled na produkcijo njegovih vlog so nastale grafične podobe, temelječe na digitalni matrici in visoko resolucijskem ink jet tisku. Tovornik je postavljen v selniško okolje obdan s prižnico selniške cerkve, Viltuškega gradu, hrama kulture, občinske stavbe, jabolčnega nasada, praznika jabolk, petkovškove kmečke sobe.

Predstavitev knjige z naslovom podobe Selniške kulture: Arnold Tovornik
V petek, ob 17.30, je pogovor o selniški kulturni zgodovini in igralcu Arnoldu Tovorniku, o gledališču ter o doživljanju profesionalne in amaterske gledališke igre s sogovorniki Vilijem Rezmanom, Petrom Ternovškom in dr. Gregorjem Antoličičem.

Novosti letošnjega dogodka
Poleg Večera skečev in mednarodnega gledališča, je novost tudi gledališki seminar. Ta se bo odvijal v soboto, 10. in v nedeljo, 11. oktobra. Prvi dan je namenjen ljubiteljskim gledališkim igralcem, tako začetnikom kot tistim, ki bi radi svoje znanje dopolnili, ter vsem, ki se srečujejo z javnim nastopanjem. Vodila ga bo Aleksandra Blagojević, mag. dramaturgije in gledališke režije. Drugi dan, pa se bodo posvetili improvizacijskemu gledališču. Seminar bodo vodili člani KUD Banda Ferdamana.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.