07:31, pet, 29. Mar

V skupnosti občin nasprotujejo predlogu reorganizacije mreže nujne medicinske pomoči





V Skupnosti občin Slovenije so se odzvali na predlog delovne skupine zdravstvenega ministrstva o reorganizaciji mreže nujne medicinske pomoči (NMP), ki med drugim predvideva ukinitev urgentnih ambulant v nekaterih zdravstveni domovih. V skupnosti temu nasprotujejo in napovedujejo uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev, da to preprečijo.

Predlog reorganizacije mreže NMP, ki ga je pridobila tudi STA, so pripravili v delovni skupini ministrstva za zdravje. Po predlogu bi med drugim na terenske intervencije zdravniki prihajali le iz satelitskih in urgentnih centrov, reševalci pa tudi iz drugih zdravstvenih domov. Ob tem bi v zdravstvenih domovih, ki ne bi postali satelitski urgentni centri, ukinili urgentne ambulante, bi pa v teh krajih ob delavnikih med 7. in 20. uro delovale akutne ambulante za nujna in neodložljiva stanja, torej nekakšne dežurne ambulante.

Občani prikrajšani za oskrbo v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja?

V skupnosti občin navajajo, da bi po predlogu urgentne ambulante izgubili v skoraj 30 občinah – v Gornji Radgoni, Ljutomeru, Lenartu, Slovenskih Konjicah, Ormožu, Črni na Koroškem, Dravogradu, Šentjurju, Žalcu, Laškem, Nazarjah, Rogaški Slatini, Kozjem, Hrastniku, Zagorju ob Savi, Krškem, Radečah, Metliki, Radovljici, Bledu, Bohinju, Kranjski gori, Tržiču, Kamniku, Trebnjem, Ribnici, Logatcu in Cerknici.

V skupnosti poudarjajo, da bodo občani s tem prikrajšani za oskrbo v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja. V času, ko zdravnikov ne bo, se bodo morali namreč obračati na oddaljene satelitske in urgentne centre, ki bodo edina mesta 24 urne oskrbe. Ob tem v skupnosti pričakujejo, da se bo gneča na obstoječih urgencah še dodatno povečala, bolniki pa bodo čakali na obravnavo še dlje kot do sedaj.

Nad predlogom so zato zgroženi in ogorčeni, saj gre za “330.070 prebivalcev, ob tega 70.892 starostnikov, katerih zdravstvena oskrba bo v najnujnejših primerih na kocki.” Sprejetje predloga bi pomenilo izgubo marsikaterega življenja, navajajo.

Več dejstev je za njih nesprejemljivih 

Kot nesprejemljivo označujejo tudi dejstvo, da so se spremembe pripravljale po tihem in da naj bi se, tako v skupnosti občin, nameravale sprejeti brez splošne razprave v javnosti, že v manj kot mesecu dni.

Obsojajo tudi navedbe v času predstavitve reorganizacije NMP na ministrstvu za zdravje. V skupini so namreč predlagali postopno višanje kriterijev za uvrstitev med satelitske urgentne centre, da bi na ta način “bistveno zmanjšali začetni odbor lokalnih skupnost”.

Če bo resorno ministrstvo s predlogi nadaljevalo brez širše javne razprave ali celo sprejelo odločitve brez soglasja lokalnih skupnosti, napoveduje Skupnost občin Slovenije uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev. Na ministrstvu so pred dnevi STA sporočili, da je reorganizacija še v fazi usklajevanja.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.