20:25, pon, 22. Jul

V Sloveniji porast te nalezljive bolezni. Ste že slišali zanjo?





“Na Gorenjskem smo v zadnjem mesecu prejeli več prijav nalezljive bolezni tularemije. Večina je povezana z intenzivnejšim prašenjem ob košnji in spravilu sena. Primeri se zaenkrat pojavljajo na območju Sorškega polja,” so zapisali na strani NIJZ.

Tularemija je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija. Glavni znaki bolezni so vročina, splošno slabo počutje, glavobol, kašelj in povečane bezgavke.

Lahko je prisotna tudi razjeda na koži, na mestu, kjer je bakterija vstopila v telo, ali pa spremembe na pljučih. Glavni rezervoar bolezni so poljski glodavci, ki s svojimi izločki lahko okužijo okolico. Bolezen se na človeka največkrat prenese z vbodom okuženega klopa, lahko pa tudi z vdihavanjem okuženega prahu ali uživanjem okužene vode in premalo toplotno obdelanih živil. V trenutni situaciji na Gorenjskem je največ okužb posledica vdihavanja okuženega prahu ob kmečkih opravilih.

Na Gorenjskem smo od 2014 do 2023 imeli prijavljenih od nič do 3 primere letno, letos pa do 16. 7. 2024 že 9 primerov okužb. Incidenčna stopnja za Gorenjsko letos tako znaša že 4,3/100.000 prebivalcev, kar močno presega običajno stanje, zapišejo na NIJZ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.