15:39, čet, 28. Mar

V Sloveniji presežena magična meja 20 dejanskih darovalcev organov na milijon prebivalcev





Zavod RS za presaditve organov in tkiv Slovenija – transplant je sporočil, da so bili na področju donorske dejavnosti v letu 2022 še posebej uspešni.

“Izvedli smo organizacijske in strokovne izboljšave, izobraževanja za strokovno javnost in ciljana srečanja v donorskih bolnišnicah, kjer se je izboljšalo prepoznavanje možnih umrlih darovalcev. Zato ni naključje, da smo v več segmentih presegli začrtane letne cilje. Med drugim smo presegli magično mejo 20 dejanskih darovalcev na milijon prebivalcev in se s 23,24 DD/MP
uvrstili na 3. mesto držav članic Eurotransplanta,” so sporočili z zavoda.

Ključni poudarki prejšnjega leta

V donorskem programu soo izrazito presegli predviden načrt, predvsem pri številu primernih darovalcev. S 23,24 dejanskih darovalcev na milijon prebivalcev smo se uvrstili na 3. mesto držav članic Eurotransplanta. Izjemne rezultate so dosegli pri številu pridobljenih src in pljuč, kjer so načrt presegli za več kot 60 %, ter pri številu pridobljenih roženic, ki smo jih pridobili 51 več od pred
videnih 120.

Za potrebe nacionalnega informacijskega sistema za tkiva in celice so ustvarili slovensko nacionalno kodo za tkiva in celice, kar je unikatno in pionirsko delo na ravni EU. Natančna koda zagotavlja boljšo sledljivost in transparentnost za ustanove, darovalce in za vsa tkiva in celice. Izboljšali smo logistične procese in sistemsko uredili protokole za namene zagotavljanja izmenjave organov in tkiv z bližnjimi letališči v Münchnu, Gradcu in na Dunaju.

Za potrebe izvajanja presaditev pri majhnih otrocih so uspeli realizirati pogodbo o sodelovanju med Nacionalnim centrom za presaditve v Italiji, Eurotransplantom in Slovenija-transplantom. Inovativno so našli možnost poravnave dolgovanih organov med članicami in nečlanicami Eurotransplanta preko evropske platforme za izmenjavo organov – FOEDUS.

Centralni transplantacijski koordinatorji so uspešno skoordinirali 56 postopkov večorganskih odvzemov od umrlih darovalcev v nacionalni mreži donorskih bolnišnic.

V nacionalnem registru opredeljenih oseb so zabeležili največje število opredelitev glede darovanja na letni ravni. Svojo odločitev je uradno izrazilo 2011 ljudi.

Transplantacijski koordinatorji in koordinatorice so opravili 92 pojasnilih pogovorov s svojci o darovanju, kar je v primerjavi z letom 2021 skoraj dvakrat več. Nekoliko nižji je bil odstoni delež privolitev za darovanje, in sicer 68 %.

1. 9. 2022 je postala veljavna ratifikacija mednarodne Konvencije proti trgovanju s človeškimi organi. S spremembami v Kazenskem zakoniku je ratifikacija pomemben dosežek za Slovenijo, saj so v skladu s konvencijo jasno določena kriminalna dejanja v zvezi z zlorabljanjem v transplantacijski medicini.

V sodelovanju z društvom pacientov, Slovenskim društvom Transplant, so pripravili medijsko odmevno in med javnostjo odlično sprejeto razstavo »Moja brazgotina, moje življenje«. V avli UKC Ljubljana soo jo otvorili ob evropskem dnevu darovanja. Razstava aktov oseb po presaditvi potuje po Sloveniji in je odlično komunikacijsko orodje za spodbujanje opredelitev za darovanje organov.

 

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.