03:58, čet, 25. Apr

V Sloveniji večkrat zavrnjena, na Hrvaškem zmagala





Anita Kralj je kvalitetna ter vsestranska glasbenica, saj poleg podiplomskega študija orgel na Akademiji za glasbo v Ljubljani že vrsto let tudi prepeva. Ljudje so jo najprej spoznali kot otroško pevko, danes pa večinoma prepeva zabavno glasbo. Ker je Anita odlična vokalistka, je velikokrat gostja na porokah in pogrebih, kjer prepeva med cerkvenimi obredi. Vidimo jo lahko velikokrat tudi na odrih raznih kulturnih prireditev, prav tako pa velikokrat zabava goste na privatnih slavjih. Letos je veliki uspeh dosegla s pesmijo Tako lahko je reči, ljubim te, ki jo je posnela z legendarno skupino Obvezna smer.

Že velikokrat je pokazala svoj izvrsten vokal v kakšnih bolj zahtevnih festivalskih pesmih. Minulo nedeljo (24.11.2013)se je s pesmijo Ni trnja brez greha dokazala na 11. MEF-u (Međimurski festival) v Čakovcu, kjer je v močni konkurenci uveljavljenih glasbenikov, kot so Zdravko Škender, Crveni koralji, Marina Tomašević, Jurica Pađen & Aerodrom prejela GRAND PRIX oz. glavno nagrado. Poznavalci pravijo, da je Anita prva Slovenka, ki je zmagala na kakšnem bolj imenitnem festivalu na Hrvaškem, sploh pa s pesmijo v slovenskem jeziku. Na MEF-u so prejšnja leta zmagovala imena kot so Jole, Lidija Bačić, Bojan Jambrošić, lani pa Neda Ukraden. Letos je bilo rekordno število prijav, sprejeli pa so le 22 pesmi. Omembe vredno je tudi, da so pesem Ni trnja brez greha, ki sta jo napisala Raay in Igor Pirkovič minula leta večkrat poslali na Slovensko popevko, ki je v organizaciji RTV Slovenija in bili vedno zavrnjeni, čeprav je znano, da imajo Hrvati strožje kriterije glede kvalitete glasbe. Kot je dejal direktor strokovne žirije festivala MEF, Đuka Čajić, da ima pesem evrovizijski pridih, je imel popolnoma prav, saj je bila pesem posneta za našo Emo leta 2009, ki pa so jo takrat v takšni obliki prijavljanja novih skladb ukinili. Ob številnih čestitkah organizatorjev, glasbenikov in novinarjev, sta Aniti čestitala tudi župan mesta Čakovec Stjepan Kovač ter “guverner” Međimurja Matija Posavec, nagrado pa ji je izročil direktor festivala Rajko Dobošić. Danes zasledimo v različnih hrvaških medijih, da je GRAND PRIX festivala MEF 2013 osvojila Slovenka ter jim prinesla evropski pridih oz. pridih male Evrovizije.

Navdušenja nad zmago ni mogel skriti niti priznani slovenski avtor Raay, ki je dejal, da se slovenski festivali oz. komisije, ki izbirajo glasbo za festivale razlikujejo od festivala do festivala, velikokrat je vse skupaj loterija in sreča. Vsekakor pa je potrditev tudi zanj kot avtorja, ki sicer na Hrvaškem še ni poznan, da sprejmejo pesem na enega festivalov, ki velja za zahtevnejši izbor kar se tiče glasbe. Še veliko večja potrditev je glavna nagrada strokovne žirije na takšnem imenitnem festivalu, kjer je v ospredju ocenjevanje pesmi in izvedbe.

Anita pa se že nekaj časa pridno pripravlja na svoj 13. Miklavžev koncert, ki bo 7. decembra v športni dvorani Benedikt. Zagotovo bo zapela pesem Ni trnja brez greha, slišali bomo kakšno skladbico tudi premierno. Letos je v goste povabila naslednje glasbenike: Zlatko Pejaković, Štirje kovači, Zdravko Škender, Obvezna smer, Hazard, Kri, Jože Kobler, id..

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.