05:00, pet, 27. Jan

V Sloveniji zaenkrat nismo potrdili hepatitisa neznanega izvora

V Sloveniji doslej še nismo potrdili hepatitisa neznanega izvora, so pa o pojavu več primerov po svetu slovenski pediatri in infektologi obveščeni, je v izjavi za medije pojasnila infektologinja Mojca Matičič. V Evropi so doslej potrdili več kot 80 primerov hepatitisa, devet pa tudi v Združenih državah Amerike.

Okužba je doslej večinoma prizadela otroke, mlajše od desetih let, simptomi pa so zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. V večini primerov otroci niso imeli vročine, vendar so bili nekateri primeri v Združenem kraljestvu tako hudi, da so morali bolnike premestiti na specializirane otroške enote za bolezni prebavil. Šestim otrokom so morali presaditi jetra, so v torek sporočili iz Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Pri otrocih niso odkrili znanih virusov hepatitisa od A do E, zato britanski zdravstveni organi preučujejo povezavo z običajnimi virusi ali drugimi možnimi vzroki, kot so covid-19, okužbe ali okoljski dejavniki.

Infektologinja Matičič je pojasnila, da kakršnakoli povezave med posameznimi otroci s primeri hepatitisa niso našli. Otroci tako denimo niso potovali na ista območja v enakem časovnem obdobju. Ob tem je poudarila, da nihče od otrok ni bil cepljen proti covidu-19.

Ker povzročitelj hepatitisa še ni znan, vsem svetuje upoštevanje splošnih priporočil za varovanje pred nalezljivimi boleznimi. Med njimi je naštela umivanje rok, higieno kašlja in vzdrževanje razdalje do oseb z okužbo dihal.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *