00:06, ned, 1. Sep

V Slovenijo prihaja brezstično plačevanje





Nova Ljubljanska banka (NLB) bo po novembrskih praznikih začela prvim komitentom pošiljati brezstične plačilne kartice Mastercard. Z njimi bo mogoče plačila do 15 evrov opraviti brez avtorizacije po principu “prisloni in pojdi”, za zneske nad 15 evrov pa bo po prislonitvi kartice na terminal treba vtipkati še PIN številko.

“To bo omogočilo hitro in enostavno, ker kartice ne bomo izpustili iz rok, pa tudi varno plačevanje,” je danes ob predstavitvi novih kartic povedala Alenka Mejač Krassnig iz NLB. Na pomisleke glede varnosti v primeru kraje ali izgube kartice pa je odgovorila z opozorilom, da je najpomembnejša preventiva.

Obstoječim imetnikom kartic Mastercard bodo nove pošiljali postopno – ko bo prenehala veljati njihova obstoječa kartica. Novi imetniki in tisti, ki bodo izrazili željo po tovrstni kartici, pa jih bodo prejeli takoj, vendar jih bodo slednji morali plačati.

Trgovci se na prihod nove tehnologije že pripravljajo. Kot pravijo v NLB, so doslej z ustreznimi POS terminali opremili približno 4000 prodajnih mest po državi, tako kot klasične kartice Mastercard pa bo brezstične mogoče uporabljati na vse obstoječe načine, kot so plačila prek spleta, obročno odplačevanje ali dvig gotovine na bankomatu.

Slovenija se tako pridružuje kakšnim 70 državam po svetu, kjer je brezstično plačevanje že uveljavljeno. Sprva je bila uporaba brezstičnega plačevanja predvidena le za vsakodnevne nakupe manjših vrednosti, a kmalu se je pojavila potreba po uporabi ne glede na znesek, je povedal predstavnik družbe Mastercard za Slovenijo Boštjan Fabjančič.

Ali lahko brezstične kartice pričakujejo tudi komitenti ostalih bank, Fabjančič ni razkril. So pa v Novi Kreditni banki Maribor za STA že pred časom povedali, da bodo brezstične kartice začeli izdajati predvidoma v začetku prihodnjega leta. Še letos jih napovedujejo tudi v Gorenjski banki.

diners

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.