07:38, pet, 19. Apr

V soboto akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom





V soboto, 16.10. 2021, bo v Mariboru pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor potekala akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom.

Tudi tokrat se bodo prebivalci Maribora in okolice lahko v času akcije cepili po znižani ceni. Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena.

Kljub visoki verjetnosti okužbe, se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato je nujno aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni. Zaradi želje po zvišanju stopnje precepljenosti bo akcija potekala:

CEPLJENJE ODRASLIH IN OTROK NA LOKACIJI:
Ulica Talcev 5, 16.10. 2021 med 8. in 13. uro.

NA CEPLJENJE SE JE OBVEZNO POTREBNO NAROČITI!

Občani se lahko za cepljenje proti COVID 19 prijavijo:
– preko spletne aplikacije, ki je objavljena na spletni strani zavoda www.zd-mb.si, (o termini boste obveščeni s SMS sporočilom)
– vsak delovni dan od torka 12. 10. 2021 do četrtka 14. 10. 2021, od 7. do 15. ure, in v petek 15. 10. 2021 od 7. do 10. ure na telefonski številki 02/22 86 200, pritisnete št. 2
(ambulante družinske medicine).

Cena cepiva proti KME bo na ta dan znašala 20 eur. Plačilo bo možno samo s plačilno kartico! (Naprošamo vse, ki imajo rumeno cepilno knjižico, da jo prinesejo s seboj) Izdaja nove cepilne knjižice znaša 5 eur.

Priporočljiv presledek med cepljenjem proti Covid-19 in ostalimi cepljenji je 14 dni, da se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov.

Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva (drugi odmerek sledi 1-3 mesece po prvem, tretji pa 5-12 mesecev po drugem). Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri osebah starih 60 let ali več so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.

Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva. Cepijo se lahko samo ZDRAVI občani brez suma na COVID-19.

“Ob prihodu na lokacijo vas naprošamo, da upoštevate navodila NIJZ “Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2″.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.