16:52, pet, 19. Apr

V Sveti Trojici odkrili nahajališče nafte





Ob izkopu zemljišča za gradnjo hišo je občan Svete Trojice naletel na povsem nepričakovano odkritje.

Po napovedih trojiškega župana bo naftna in plinska ploščad večja, investicija vanjo pa v nekaj letih povrnjena.

Občan, ki želi ostati neimenovan, je ob izkopu zemlje za novo hišo, bil izredno presenečen. Zdelo se mu je, da je našel nekaj nafte, a je sprva precej dvomil o tem. Mislil si je, da je nekdo pred leti verjetno tam nafto polil ali pa je ob prenašanju zemlje sem in tja prišlo torej tudi do prenosa kakega goriva. A da je mogoče vendarle le naletel na nekaj pomembnega, je po prepričevanju svoje žene le potrdil. Po nasvet se je obrnil na župana Občine Sveta Trojica, saj njegova parcela meji na veliko večjo občinsko parcelo. Skupaj pa sta nato naročila tudi strokovni pregled terena.

Strokovnjaki potrdili večje naftno nahajališče

„Niti predstavljal si nisem, da je tudi pri nas lahko nahajališče nafte,“ nam je občan zaupal in dodal: „Saj še zdaj pravzaprav ne morem verjeti, čeprav imam v rokah potrdilo, da je na moji parceli res nafta.“ Strokovnjaki so mu namreč v začetku marca to tudi potrdili. Koliko nafte je pravzaprav pod zemljo in kako globoko je, ni hotel povedati, le da so mu strokovnjaki rekli, da pri prvih raziskavah tega ne morejo točno določiti. Potrebnih bo še več raziskav, ki pa jih bodo opravili konec tega meseca. Po nekaj prepričevanjih nam je vendarle dejal: „Rekli so mi, da jo bo dovolj, da bi lahko z nafto poskrbeli za slovenske rezerve nafte za nekaj let.” Jasno pa je, da se je odločil, da bodo postavili vrtino oziroma ploščad in nafto tudi črpali, a le s sodelovanjem občine, saj je, kot je sam dejal, zdaj finančno prešibek, da bi lahko sam investiral.

Župan bo predlagal spremembo občinskega proračuna in ustanovitev javnega podjetja

Glede na to, da njegova parcela meji tudi na občinsko, še večjo parcelo, si roke mane tudi trojiški župan David Klobasa, ki pravi, da bo z vsemi silami pomagal občanu, tudi z ustanovitvijo občinskega podjetja, ki bo imelo primerno registrirano dejavnost. Zagotovo pa bo potrebna tudi sprememba občinskega proračuna, da bodo lahko s prvimi deli čim prej. Takoj ko bodo uredili dokumentacijo in medsebojno pogodbo z občanom, ki je naftno nahajališče pravzaprav našel. Oba upata, da bodo prve sodčke z nafto lahko črpali že v prvi polovici naslednjega leta. Denarja na začetku za vlaganje najverjetneje ne bo dovolj, občina se bo morala zadolžiti, dolg pa bo vračala tudi z nafto, je dejal Klobasa.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.