01:15, ned, 14. Jul

V trgovinah kupci ne morejo kupiti tehničnega blaga, lahko pa svetilke, igrače, zvezke in papir

Od danes so začasno zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem. Kupci v trgovinah denimo ne morejo kupiti tehničnega blaga, to naj bi po besedah državne sekretarke Ajde Cuderman bilo blago z garancijo. V trgovinah, ki so lahko ostale odprte, pa lahko kupci kupijo svetilke, igrače, zvezke, papir, je med drugim naštela.

Slika je simbolična.

Odprte ostajajo vse tiste storitve, s katerimi se zagotavlja preskrbo z osnovnimi življenjskimi potrebščinami. Odprte so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaje oblačil, obutve in tehničnega blaga v teh prodajalnah. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka za ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman, pretežna mera pomeni, da trgovina prodaja živila, blago za osebno nego in čiščenje, ki predstavljajo skupaj več kot polovico njenega asortimana, ali njen asortiman predstavlja več kot polovico posamezne kategorije.“Takšna trgovina pa ne sme prodajati tehničnega blaga, to je vse, kar ima garancijo. V trgovini tako ne morete kupiti televizorja, računalnika, lahko pa kupite manjše tehnične izdelke, kot so žarnica, metlica, igrače, zvezki, papir,” je pojasnila.

Dodatno pojasnilo nam je podala še vodja področja korporativnega komuniciranja pri Lidl Slovenija Tina Cipot: “V skladu z mnenjem Ministrstva za gospodarstvo med tehnično blago uvrščamo blago, za katerega se izdaja garancija za brezhibno delovanje (garancija za t.i. tehnično blago) in je določeno v Pravilniku o blagu, za katerega se izda garanciji za brezhibno delovanje. Prehrambeni izdelki in ostalo blago, ki ga odlok ne zajema, bo še naprej na voljo.”

Poleg trgovin z živili so lahko odprte še določene prodajalne in lekarne ter tržnice

Obratujejo lahko lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles, banke, zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih med 6. in 21. uro, druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih in dimnikarske storitve, je spomnila.

Med druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja se po njenih besedah uvršča denimo to, če bi se nekomu pokvarila ogrevalna naprava. “Ta servis se ob upoštevanju pogojev za preprečevanje širjenja okužb lahko opravi in nujnost se lahko dokaže,” je dejala.

Iz prepovedi je izvzeto ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo. Brez časovne omejitve je dovoljena tudi priprava jedi in pijač v primeru dostave in v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je še naprej omejeno na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko oz. na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. Na odprtih tržnicah velja omejitev ena stranka na 10 kvadratnih metrov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.