02:21, sob, 20. Apr

V UKC Maribor do konca novembra 17 umrlih darovalcev, ki so podarili kar 69 organov





V petek, 9. 12. 2022, s pričetkom ob 11.00 je v avli stavbe Klinike za kirurgijo UKC Maribor potekala novinarska konferenca ob otvoritvi fotografske razstave oseb s presajenimi organi ‘Moja brazgotina, moje življenje’.

Gre za razstavo aktov s poudarkom na brazgotinah po operaciji, ki ponuja vpogled v darovanje in presaditve organov in tkiv, kjer nastajajo zgodbe o solidarnosti, vrhunskih medicinskih dosežkih in uspehih v zdravljenju, hvaležnosti in ponovnem rojstvu prejemnikov.

UKC Maribor je drugi največji donorski center in ključen člen v nacionalni donorski mreži. Že v preteklosti in po letošnjih rezultatih v nacionalnem donorskem programu UKC Maribor nadpovprečno uspešno izstopa po visoki stopnji soglasja za darovanja, številu potencialnih umrlih darovalcev in pa številu pridobljenih organov za presaditev.

Poleg UKC Ljubljana se v UKC Maribor kot v drugem centru v državi, izvajajo presaditve roženic. Novinarska konferenca je potekala v avli kirurške stolpnice UKC Maribor ob otvoritvi estetsko in vsebinsko presežne razstave, ki nazorno nagovarja javnost k opredelitvi glede darovanja organov. Razstava je plod sodelovanja med zavodom Slovenija- transplant in društvom pacientov Slovensko društvo Transplant in potuje po Sloveniji.

Gre za serijo umetniških aktov oseb s presajenimi organi, ki so z veliko mero poguma in pozitivne energije razgalili svoje brazgotine, telesa in misli, da bi izrazili hvaležnost in podali ključno sporočilo: postani darovalec in omogoči življenje. Kot pravi ena od sodelujočih, Anja Garbajs: »Misel, da nekomu lahko podariš novo rojstvo, je večja od življenja«.

Na novinarski konferenci so spregovorili o rezultatih donorske dejavnosti v UKC Maribor, o pomenu poznavanja dejavnosti darovanja organov med ljudmi in pogovora s svojci, o izkušnjah zdravljenja s presaditvijo in o postopkih opredelitve glede darovanja organov.

Prisotne so nagovorili prof. dr. Nataša Marčun Varda, dr. med., strokovna direktorica UKC Maribor, Natalija Krope, dr. med., transplantacijska bolnišnična koordinatorica, UKC Maribor, prim. Danica Avsec, dr. med., namestnica direktorja Slovenija-transplant in Tina Belej ter Andrej Žido, sodelujoča pri razstavi, predstavnika Slovenskega društva Transplant in oba prejemnika nadomestnega organa.

Prim. Danica Avsec, dr. med., namestnica direktorja, Slovenija-transplant: “Iskrena hvala UKC Maribor za odprta vrata in prostor v avli, kjer lahko izrazimo tako pomembno sporočilo o darovanju organov v prazničnem adventnem času. V veliko čast mi je, da lahko podpiram in sodelujem pri razstavi Moja brazgotina, moje življenje, ki vam jo odkrivamo danes. V donorski in transplantacijski medicini pogosto govorimo o rezultatih in dosežkih medicine. Uspehe prikazujemo z različnimi številkami, ki so seveda zelo uporabne, tako za primerjave med posameznimi bolnišnicami, državami in tudi za prikaz stopnje napredka.”

V UKC Maribor do konca novembra 17 umrlih darovalcev, ki so podarili kar 69 organov

Če pogledamo številke za nazaj in v tekočem letu, je prav mariborski UKC inštitucija, ki je že pred 25 leti pridobila največ umrlih darovalcev organov in tkiv v Sloveniji in je predstavljala pomembno gonilno sila za napredek dejavnosti tako doma, kot v mednarodnem prostoru. Tudi v letošnjem letu so rezultati dela predanih sodelavk in sodelavcev v donorskem programu v UKC MB izjemno dobri. Do konca novembra je bilo že 17 umrlih darovalcev, ki so podarili kar 69 organov za zdravljenje s presaditvijo. S tem je UKC MB takoj za UKC Ljubljana, kjer je bilo 23 umrlih darovalcev, drugi najpomembnejši donorski center v Sloveniji, so zapisali v sporočilu za javnost.

“Ko govorimo o rezultatih in uspehih zdravljenja s presaditvijo, pa nobena številka ni bolj nazorna in prepričljiva, kot so osebe, ki so takšen način zdravljenja doživele in preživele. Še več, nekateri so pripravljeni svoje bogate življenjske izkušnje deliti z nami. S svojimi brazgotinami in izjavami nas vabijo k razmisleku in opredelitvi. Zavod Slovenija-transplant je z veseljem podprl čudovito idejo, ki je vzniknila prav med prejemniki organov in jo dopolnil s sodobnimi podatki, odgovori na pogosta vprašanja in drugimi informacijami o darovanju organov. Razstava se seli po Sloveniji,” še pove Avšečeva.

Ob koncu poudari: Verjamem, da boste tudi vi v sebi vzpodbudili zaupanje, spoštovanje do življenja in po intimnem premisleku izrazili opredelitev ZA darovanje organov po smrti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.