10:27, sob, 20. Apr

V UKC Maribor dva oddelka pridobila naziv klinična oddelka





Oddelek za abdominalno in splošno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je lani prejel pozitivno ocenjeno vlogo za pridobitev naziva klinični oddelek. S tem je postal prvi oddelek, ki je prejel naziv klinični oddelek znotraj klinike za kirurgijo. Kasneje je takšen naziv pridobil še oddelek za ortopedijo.

Novi naziv, ki ga podeljuje komisija za napredovanje pri ministrstvu za zdravje, po besedah predstojnika oddelka Stojana Potrča pomeni, da zagotavljajo vso terciarno oskrbo bolnikov z obolenji prebavnega trakta, obenem pa obravnavajo tudi vsa urgentna stanja s področja splošne kirurgije. “Naziv klinični oddelek pomeni potrditev našega dela na strokovnem, znanstvenem in pedagoškem nivoju,” je povedal v izjavi za medije.

Dejavnost klinik, kliničnih inštitutov ali kliničnih oddelkov obsega znanstveno-raziskovalno in vzgojno-izobraževalno delo za medicinsko fakulteto in druge visoke in višje šole ter opravljanje najzahtevnejših zdravstvenih storitev na ambulantni ali bolnišnični način, ki jih zaradi strokovne, kadrovske, tehnološke in organizacijske zahtevnosti ni možno niti ni smotrno opravljati na nižjih ravneh.

Med pogoji za pridobitev naziva klinika, klinični inštitut ali klinični oddelek so, da vsaj ena tretjina redno zaposlenih zdravnikov opravlja raziskovalno delo, da imajo prostorske zmogljivosti in opremo za izobraževalno, strokovno in raziskovalno delo ter sklenjeno sodelovanje z institucijami v drugih državah oziroma z mednarodnimi organizacijami na strokovnem, izobraževalnem in raziskovalnem področju.

Naziv klinika, klinični inštitut ali klinični oddelek podeli ministrstvo za dobo pet let. “Po petih letih bomo morali s prikazom našega dela ponovno potrditi to našo kliničnost,” je še povedal predstojnik.

Na oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo dela 16 kirurgov in okoli 40 medicinskih sester. V prihodnje želijo po besedah predstojnika ohranjati visoko raven dela, ki so jo pokazali doslej, upajo pa tudi na možnost uvedbe robotske kirurgije. “Z obljubo direktorja in sveta zavoda bo robot v kratkem tudi v naši ustanovi, kar pomeni novo možnost za nadaljnji razvoj tako na našem kot drugih oddelkih,” je povedal Potrč.

Obdobje covida-19 je zaznamovalo tudi delo oddelka za abdominalno in splošno kirurgijo, a je bil tu upad operacij manjši kot drugod v UKC Maribor. “Da je delo na oddelku in v ambulanti potekalo nemoteno, gre predvsem zahvala vsem našim zaposlenim, saj so z razumevanjem in strpnostjo sprejemali vse dodatne izzive in naloge, ki nam jih je prinesel covid, ob tem pa izvajali kakovostno in varno zdravstveno nego za naše paciente,” je povedala strokovna vodja zdravstvene nege oddelka Renata Vrščaj.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.