18:16, sre, 24. Apr

V UKC Maribor potrdili primer okužene študentke





V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so iz preventivnih razlogov od danes do preklica ustavili izvajanje pedagoškega procesa. Konec tedna so namreč testi potrdili okužbo z novim koronavirusom pri eni od študentk zdravstvene nege, ki je opravljala prakso v mariborski bolnišnici. Vse njene tesne stike in osebe so medtem že izolirali.

V UKC Maribor so v zvezi s tem primerom navedli, da gre za študentko zasebne fakultete Alma Mater Europaea, na kar se je zelo negativno presenečen odzval direktor te ustanove Jurij Toplak in zagotovil, da pri njih nihče ni okužen z novim koronavirusom.

Po njegovih informacijah se je študentka okužila od fanta, ki je sicer reševalec v UKC Maribor in okužba tako ni prišla od njih, pač pa iz kliničnega centra. Študentka se je namreč testirala prav zato, ker je okužen njen fant, ki dela v UKC Maribor.

Alma Mater je zaprta za študente in je bila prva od fakultet, ki je študijski proces prestavila na splet že v začetku marca 2020,” je dejal Toplak.

V UKC Maribor je sicer trenutno v samoizolaciji 36 zaposlenih, epidemiološke razmere pa za zdaj ostajajo nespremenjene, saj novih potrjenih primerov niso zabeležili. Več bo znanega po nadaljnjih krogih testiranj, so še sporočili iz bolnišnice.

Umirjajo se tudi razmere v Zdravstvenem domu Maribor, kjer so med zaposlenimi v nujni medicinski pomoči prejšnji teden zabeležili 11 primerov okužbe z novim koronavirusom, osem med zdravniki in tri med reševalci.

https://www.facebook.com/televizijabktv/videos/3102002849920992/

Kot je danes povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus, so v zadnjih 24 urah opravili teste še pri 34 zaposlenih iz omenjene organizacijske enote, med katerimi je bil pozitiven le eden od zdravstvenih reševalcev.

Zaradi stikov smo pozitivnega reševalca in tri zaposlene poslali v samoizolacijo,” je pojasnil Jus. Dodal je, da so znova testirali še sedem reševalcev, ki so bili od prejšnjega tedna v samoizolaciji zaradi stikov z prvotno okuženimi. Ker so bili vsi njihovi izvidi negativni, jih bodo vrnili nazaj na delovna mesta.

Po besedah Jusa svoje ekipe sicer testirajo praktično vsakodnevno, tudi danes čakajo na rezultate 12 opravljenih testov. Ob tem je dodal, da noben od zaposlenih ne kaže znakov na morebitno okužbo, tudi zaposleni, ki je bil pozitiven, ne. Dobro se počuti tudi vseh 11, ki so bili okuženi že prejšnji teden, izzveneli so tudi začetni znaki bolezni.

Žal opažamo, da so znaki predvsem asimptomatski, pa vendar je virus med nami. Zato še posebej velja opozorilo vsem, naj bodo pozorni, se izogibajo nepotrebnim stikom, upoštevajo varnostno razdaljo ter nosijo zaščitne maske,” je znova posvaril predstavnik mariborskega zdravstvenega doma, v katerem je trenutno v karanteni 19 zaposlenih.

Vendarle po njegovih zagotovilih hujših kadrovskih težav nimajo, saj gre le za desetino tistih, ki so zaposleni v nujni medicinski pomoči. Prav danes so opravili analizo organiziranosti te enote z okoli 110 zaposlenimi in ob tem ugotovili, da svoje delo opravljajo normalno.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.