19:38, tor, 16. Apr

V UKC Maribor tudi PET-CT slikanje





UKC Maribor je pridobil novo okrepitev za onkološke bolnike. V kleti 2 Onkološkega oddelka je pričela delovati nova PET-CT enota Oddelka za nuklearno medicino. Kot so sporočili iz UKC Maribor gre za slikovno diagnostično metodo, ki združuje dve preiskavi istočasno: CT (računalniško tomografijo) in PET (pozitronsko emisijsko tomografijo).

Gre za preizkavo pri kateri vbrizgajo radioizotop označene glukoze v bolnika in nato snemajo porazdelitev le-te v telesu. Ker nekatere tumorske celice porabijo več glukoze za svojo hitro rast in delitev, se največ glukoze nakopiči v tumorjih in se zato PET-CT diagnostika uporablja najbolj v diagnostični obravnavi onkoloških bolnikov. Metoda je uporabna tudi še pri nekaterih nevroloških boleznih in boleznih srca.

Foto: onko-i.si
Foto: onko-i.si

Kot so sporočili iz UKC Maribor, so PET diagnostiko sicer na Oddelku za nuklearno medicino pričeli opravljati kot prvi v državi že leta 2002. “Takrat smo snemanja izvajali na t.i. koincidenčni gama kameri, ki je sicer služila za »klasične« scintigrafske preiskave. Po štirih letih smo s PET-om prenehali, ker je Onkološki inštitut v Ljubljani dobil prvo PET-CT kamero v Sloveniji, ki je omogočala bolj kakovostno slikanje in smo od takrat naprej naše bolnike pošiljali na slikanje v Ljubljano. Zdaj pa lahko ponovno bolniki iz severnega dela Slovenije opravijo PET-CT slikanje, ki omogoča kakovostno diagnostiko raka, tudi v Mariboru,” so zapisali v sporočilu za javnost.

PET-CT diagnostika se izvaja vsakodnevno. Za bolnike skrbi ekipa zdravnikov, radioloških inženirjev in diplomiranih zdravstvenikov, ki je strokovno usposobljena in se trudi, da bi bili bolniki obravnavani čim bolj kakovostno, udobno in čim manj boleče.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.