08:25, pet, 19. Apr

V UKC Maribor z donacijami za klime zbrali 18.000 evrov





UKC Maribor je v akciji zbiranja donacij za nakup klim doslej zbral nekaj več kot 18.000 evrov. S tem denarjem se bodo najprej lotili vzpostavljanja sistema hlajenja bolniških sob na oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja, kjer je položaj najbolj kritičen. Z akcijo nadaljujejo, saj so še daleč od zadostitve vsem potrebam.

za klime tiskovna ukc maribor (1)

Akcijo zbiranja donacij so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zagnali poleti, ko so imeli zaradi neustreznega hlajenja prostorov največ težav. Neustrezno je hlajena tretjina prostorov kliničnega centra, najbolj kritično je poleg oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja še na oddelku za internistično interno medicino, kliniki za ginekologijo in kliniki za kirurgijo.

“Do vključno 23. oktobra smo na poseben račun, namenjen donatorskim sredstvom za nakup klimatiziranih naprav, zbrali 18.415 evrov. Od tega so nam 18.000 evrov namenila podjetja Plinarna Maribor, Metalka Media, Anmedic, Em. Tronic, Tovarna olja Gea, Lumar Ig, Meltal Is, DEM, ADK, Pošta Slovenije, Elrad InternationaL in druga,” so danes sporočili iz UKC Maribor.

Z zbranimi sredstvi bodo najprej vzpostavili sistem hlajenja bolniških sob na oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja. Za to bodo potrebovali okoli 58.000 evrov. Naročili bodo toliko opreme, kolikor jo bo z zbranimi donacijami mogoče plačati, so pojasnili.

Za odpravo najbolj kritičnih točk bi potrebovali najmanj milijon evrov. Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je napovedal, da bodo za pomoč zaprosili tudi državo.

Med načrti v prihodnjem letu je menjava hladilnih agregatov in hladilnih stolpov za hlajenje medicinskega funkcionalnega trakta v objektu klinike za kirurgijo. Investicijo ocenjujejo na 390.000 evrov. Dodatnih 240.000 evrov bodo potrebovali za klimatizacijo desetih etaž kirurške stolpnice.

V stavbi klinike za interne bolezni naj bi do maja prihodnje leto namestili nov klimat za hlajenje oddelka za intenzivno interno medicino v vrednosti 190.000 evrov. V stavbi klinike za ginekologijo načrtujejo namestitev naprav za hlajenje prostorov bolniških sob, ocenjeno na 100.000 evrov.

Donacije še naprej zbirajo na podračunu UKC Maribor številka: SI56 0110 0603 0278 185 s sklicevanjem na številko SI00 11061-8001-0002.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.