02:49, pet, 29. Mar

V UKC Maribor Hospicova info točka





Danes so predstavniki Slovenskega društva Hospic v UKC Maribor odprli info točko. Nahaja se v avli kirurške stolpnice. Odslej so tam dostopne osnovne informacije o negi in pomoči bolnikom ter svojcem. Vsak torek od 10h do 11h pa bodo tam “dežurali” tudi prostovoljci.

Info točko so odprli v luči svetovnega dneva Hospica in paliativne oskrbe, ki ga sicer obeležujemo 11. oktobra. Z njo želijo bolnikom in družinskim članom čim prej zagotoviti ustrezno podporo, ki bi jim olajšala soočanje z neozdravljivo boleznijo in pomagala pri načrtovanju nadaljnje oskrbe.

ekipa Hospica

“Ko se ob našem delu srečujemo z bolniki, ki se soočajo z neozdravljivo boleznijo, ugotavljamo, da le-ti in njihovi družinski člani potrebujejo veliko informacij in psihosocialne podpore… Potrebujejo tudi informacije o možnih oblikah pomoči, ki bi jim omogočile kakovostno bivanje v domačem okolju,” je pojasnila predsednica mariborskega območnega odbora Slovenskega društva Hospic Majda Brumec. Pravi, da skušajo bolnikom – v sodelovanju s svojci – omogočiti čim lepše, čim bolj kvalitetno preživete dni soočanja z boleznijo. Za marsikaterega bolnika to pomeni lepše zadnje dni življenja.

Hospic-oskrba

Neodvisno od delovanja članov društva Hospic, so v UKC Maribor Pred tremi leti začeli z uvajanjem enote za paliativno oskrbo. Danes v njej delajo 3 zdravnice, 3 dipl. medicinske sestre, socialna delavka, klinična psihologinja in uradnica. Vodja enote Nevenka Krčevski Škvarč, je povedala, da so s tem na UKC naredili velik korak naprej. “Napredek je v tem, da tudi takrat, ko imajo bolniki neobvladane simptome kronične bolezni, lahko dobijo bolj celostno specialistično paliativno oskrbo. To pomeni, da bolniku zagotovimo maksimalno kakovost življenja.”

paliativna oskrba

Tako v enoti za paliativno oskrbo na UKC Maribor, kakor tudi v društvu Hospic nudijo pomoč hudo bolnim in njihovim najbližjim. Slednjim tudi v procesu žalovanja.

Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.