0:52, petek, 27.09.2024
Maribor

V Vaškem domu na Spodnjem Slemenu od danes do vključno nedelje velika razstava gob

Kulturno izobraževalno društvo “Janez Urbas” je pripravilo v Vaškem domu na Spodnjem Slemenu v občini Selnica ob Dravi od 20. do 22. septembra največjo razstavo gob s pomočjo GD Lisička iz Maribora.

“Premalo se zavedamo, kako zelo pomembne so gobe za vsa živa bitja na našem planetu. Brez gob bi nam trda predla,” so zapisali in dodali: “Ali sploh poznamo gobe? Vemo, kaj z njimi početi? Kako jih pripraviti za uživanje? Poznamo, katere so užitne, pogojno užitne in smrtno nevarne?” Odgovore na ta vprašanja in še mnogo, mnogo več lahko izveste na razstavi gob, kjer bodo strokovnjaki iz Gobarskega društva Lisička iz Maribora.

Razstavo, s predavanjem in strokovnim vodenjem po razstavi, si lahko ogledate od petka 20. septembra do nedelje 22. septembra 2024 v Vaškem domu (stara šola) Slemen na Sp. Slemenu 94 a vsak dan od 10. ure do 18. ure.

“Gobarjenje je rekreacija. ki ni samo prijetna in zdrava, ampak je tudi koristna. Dejansko je to aktivno preživljanje prostega časa, istočasno pa si priskrbimo dodatek za pripravo dnevnega obroka. Ne smemo pozabiti na poglavitno vlogo gobarjenja, to je skrb za okolje in čisto naravo. Ob upoštevanju vsega tega ni bojazni, da ne bi našim zanamcem pustili ohranjeno naravo,” so še zapisali v vabilu na razstavo in  dodali, da lahko gobe na razstavo prinesejo tudi obiskovalci. Strokovnjaki pa bodo določili, za katere vrste gre,  in jih postavili na razstavo. Organizator KID “Janez Urbas” in GD Lisička bosta nadvse vesela pomoči pri pripravi razstave ter raznoliki in barvni paleti gob. Za barve na razstavišču bodo dodatno poskrbeli učenci 3. razredov OŠ Selnica ob Dravi z razstavo likovnih del.

“Žal že pokojni Anton Poler, naš največji poznavalec gob, je zapisal globoko misel, ki bi jo moral upoštevati vsak, ki prestopi gozdni prag: ‘Kaj in koliko bomo odnesli iz gozda in kakšen bo ostal gozd za nami, je stvar našega razuma, če je človek krona stvarstva, mora znati vladati, če pa je le črv, ki nenasitno grize lubje svojega drevesa, bo z njegovim koncem pokončan,” je  zaključil Janez Urbas, predsednik “KID Janez Urbas”.

Deli z ostalimi:

Druge novice

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Anketa

Ali bi se odločil/a za selitev v drugo državo zaradi boljše zaposlitvene priložnosti?

Loading ... Loading ...