17:36, čet, 28. Mar

V več evropskih državah potrdili prve primere omikrona





V več evropskih državah so ta konec tedna potrdili prve primere okužb z novo različico novega koronavirusa, ki se je pojavila v Južni Afriki. O okužbah s to različico, ki so jo poimenovali omikron, so poročali tudi drugod po svetu. Več držav, med njimi tudi članice EU, se je zato odločilo za omejitev potovanj iz držav z območja južne Afrike.

Po novici o odkritju nove različice novega koronavirusa, ki so jo v četrtek sporočili znanstveniki iz Južne Afrike, so prve primere okužb v minulih treh dneh potrdili tudi v več evropskih državah in drugod v svetu.

Nova različica B.1.1.529, ki so jo poimenovali omikron, se zaradi nenavadno velikega števila mutacij hitro širi in bi lahko zaobšla imunost, pridobljeno s cepljenjem, opozarjajo znanstveniki. Svetovna zdravstvena organizacija jo je označila za skrb vzbujajočo.

Prve primere te različice so v Evropi doslej potrdili v Avstriji, Italiji, na Češkem, v Belgiji in Nemčiji, na Nizozemskem in Danskem, pa tudi v Veliki Britaniji. V večini primerov so okuženi pripotovali iz Južne Afrike ali drugih držav z juga afriške celine.

V Avstriji so primer okužbe z omikronom odkrili na Tirolskem pri osebi, ki je pred tremi dnevi pripotovala iz Južne Afrike. V Nemčiji so potrdili dva primera, oba potnika sta prispela z letalom iz Južne Afrike. V Italiji pa so prvi primer potrdili pri potniku iz Mozambika.

Tudi danske zdravstvene oblasti so v nedeljo potrdile primer okužbe z omikronom pri dveh potnikih, ki sta prispela iz Južne Afriške. Nizozemske zdravstvene oblasti pa so dan prej sporočile, da so pri 61 potnikih iz Južne Afrike potrdili okužbo z novim koronavirusom, pri vseh pa še preverjajo, ali gre za okužbe z novo različico.

Okužbe s to različico so doslej odkrili še v Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu, Avstraliji in Izraelu. V Sloveniji pa je doslej še niso potrdili.

Številne države, tudi v EU, so se iz strahu pred širjenjem različice omikron odločile omejiti ali ustaviti potovanja s širšega območja južne Afrike. Države članice EU so se v petek dogovorile, da začasno omejijo vsa potovanja iz Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije, Južne Afrike in Zimbabveja. Za potnike iz teh držav naj bi odslej veljala stroga pravila karantene in testiranja.

Velika Britanija se je odločila, da bo od vseh potnikov, ki vstopijo v državo, zahtevala, da gredo v izolacijo, dokler ne bo njihov test PCR na covid negativen, je v soboto napovedal britanski premier Boris Johnson. Izrael pa se je v nedeljo odločil zapreti meje za vse tujce.

Iz strahu pred širjenjem nove različice so se pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) v petek odločili preložiti 12. ministrsko konferenco te organizacije, ki bi morala potekati prihodnji teden v Ženevi.

Južna Afrika, ki se čuti kaznovana zaradi sprejetih ukrepov, se je nanje odzvala kritično. Kot je v soboto sporočilo zunanje ministrstvo, pomenijo ti ukrepi kaznovanje Južne Afrike zaradi njenega “naprednega genomskega sekvenciranja in sposobnosti hitrejšega odkrivanja novih različic”.

Tamkajšnje zdravniško združenje je sicer sporočilo, da bolniki, ki so se doslej okužili z novo različico omikron, za zdaj niso resneje zboleli. Simptomi so neobičajni, a blažji, bolniki predvsem poročajo o ekstremni utrujenosti, je za britanski BBC povedala predsednica združenja Angelique Coetzee.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v petek sporočila, da jemljejo novico o novi različici zelo resno in da je pomembno, da v Evropi delujemo “zelo hitro, odločno in enotno”. Pri tem je vnovič pozvala k cepljenju in upoštevanju pravil za zaščito pred virusom.

V senci širjenja nove različice omikron so Švicarji na nedeljskem referendumu podprli zakon o ukrepih proti pandemiji covida-19, ki se med drugim nanašajo tudi na covidno potrdilo. Glede na volilne projekcije, ki jih je objavil švicarski inštitut za javnomnenjske raziskave GSF Bern, naj bi zakon podprlo 63 odstotkov volivcev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.