14:32, ned, 28. Jul

V december s sklepnim delom akcije 0,0 šofer – trezna odločitev





Ministrstvo za zdravje v veseli december vstopa s četrtim in sklepnim delom letošnje preventivne akcije 0,0 šofer – trezna odločitev. V akciji, ki se začenja danes in bo trajala do sobote, sodelujejo še policija, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije. Zato je pričakovati poostren nadzor, tako na cestah kot v lokalih.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

December je čas, ko je v porastu tudi poraba alkohola. Takrat se zgodi tudi več prometnih nesreč, ki so posledica vožnje pod vplivom te substance. Zato ministrstvo za zdravje voznike opozarja, naj ne sedejo za volan, če so uživali alkohol ali psihoaktivne snovi, organizatorje prireditev, gostince in trgovce pa, da pri prodaji alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola. Prav tako naj slednjega ne ponujajo opitim in mladoletnim.

V tem času bodo strokovne institucije in nevladne organizacije izvajale najintenzivnejše aktivnosti letos. Poleg osveščanja voznikov o škodljivosti vožnje pod vplivom alkohola bo policija poostrila nadzor, skupaj s pristojnimi inšpektorati pa bo izvajala tudi nadzore nad prodajo alkohola.

Na ministrstvu za zdravje opozarjajo, da je za učinkovitejše zmanjševanje škode zaradi alkohola v naši družbi nujno, da se vzpostavi kritičen odnos do tveganega in škodljivega pitja alkohola, ter da ozavestimo, da tvegano in škodljivo pitje zmanjšuje kakovost našega življenja in življenja ljudi okoli nas.

Čas praznovanja je tudi čas, ki ga lahko na kakovosten in zdrav način preživimo v družbi naših najdražjih. Tudi to je priložnost za spremembe v odnosu do alkohola, za pogovor o tej vse bolj pereči temi in za dajanje pozitivnega zgleda otrokom in mladim, pravijo na ministrstvu.

Akcija za zmanjšanje vožnje pod vplivom alkohola in s tem povezanih nesreč in smrti, ki jo ministrstvo za zdravje koordinira v okviru resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2012-2021, letos poteka četrtič.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.