16:23, sre, 14. Avg

V Vinagovi kleti v Mariboru podzemni vinski festival





V Vinagovi kleti v Mariboru bodo 24. avgusta priredili prvi podzemni vinski festival, na katerem bodo združili več kot 25 vinarjev in tri kulinarične hiše. Dogodek, s katerim krepijo ponudbo v eni največjih in najstarejših klasičnih vinskih kleti v Evropi, ima tudi dobrodelno noto.

Klet, ki je bila po stečaju mariborskega vinarja Vinag prepuščena negotovosti in zaradi tega tudi nekaj časa zaprta, je ponovno odprla vrata pod novim lastnikom, družbo Metalka Commerce. Od leta 2019 jo upravlja novo ustanovljeno podjetje Vinag 1847.

Direktorica omenjenega podjetja Maruša Švelc je na današnji predstavitvi podzemnega vinskega festivala povedala, da so s trenutno obiskanostjo kleti zadovoljni, z dogodki za širšo javnost pa želijo še bolj na široko odpreti vrata. Omenjeni festival je po njenih besedah tudi priložnost, da se povežejo z lokalnimi vinarji in drugimi ponudniki ter tako ljudem pokažejo, “da Štajerska premore veliko odličnih vin”.

Festival prirejajo v sodelovanju s Fontano vin Vodole, kjer po besedah Jana Kristla verjamejo, da bodo uspeli v prihodnje skupaj prirediti še več dogodkov in tako uveljaviti dolgoletno partnerstvo, saj so obema stranema skupna prizadevanja za promocijo lokalnega vinorodnega območja.

Dan pred festivalom bodo priredili strokovno ocenjevanje vin

V kleti s skupno površino 15.000 kvadratnih metrov in nekaj več kot dva kilometra dolgimi podzemnimi predori, ki so bili zgrajeni leta 1847, bodo 24. avgusta priredili degustacije vin iz različnih delov Slovenije. Prostore bodo ob tej priložnosti posebno vizualno, svetlobno in glasbeno uredili, s čimer obljubljajo gostom nepozaben vinski sprehod.

Dogodek se bo začel ob 14. uri in se zvečer nadaljeval z zabavo v podzemni dvorani. “Namen dogodka ni zgolj pokušanje vina in spoznavanje vinarjev, ampak tudi druženje v sproščenem okolju,” je povedal Kristl.

Na festivalu bodo v sodelovanju z organizacijo Anina zvezdica zbirali prostovoljne prispevke za nakup šolskih potrebščin za družine v stiski. “Ker se bliža začetek novega šolskega leta, se nam je zdelo to najbolj primerno,” je dejala Švelc.

Dan pred festivalom bodo priredili strokovno ocenjevanje vin in nato na festivalu razglasili ocene. “Festival ima res veliko vsebine in pričakujemo lepo doživetje,” je še povedala direktorica.

Pritegniti želijo predvsem mlade, ki jim klet, nekoč glavna turistična znamenitost Maribora, ni znana.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.