13:13, čet, 8. Jun

V vodstvu RTVS ponovili, da so Žnidaršičevo in ekipo Tarče zelo jasno podprli

Programski svet RTVS, ki se je sestal na zadnji seji v tem mandatu, se je seznanil s pojasnili vodstva RTVS o oddaji Tarča, v kateri je bil gost nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Po mnenju dela javnosti je bil način vodenja oddaje namreč neprimeren. A v vodstvu zavoda so znova poudarili, da so voditeljico in ekipo oddaje zelo jasno podprli.

V. d. direktorja Televizije Slovenija (TVS) Valentin Areh je dejal, da je bila voditeljica oddaje Erika Žnidaršič po prvem delu oddaje o Kanglerju, predvajanem na TVS 6. januarja, žrtev lažnih govoric, denimo o prekinitvi delovnega razmerja z njo. Ponovil je, da vodstvo TVS in informativnega programa zavračata vse pritiske. Verjamejo, da je oddaja temeljila na verodostojnih podatkih in dokazih. Če lahko kdo dokaže nasprotno, mu ostanejo pravna sredstva, kot sta zahteva po popravku ali tožba, je spomnil.

Predsednik komisije sveta za informativne programe Leon Oblak pa je povedal, da je komisija danes sklenila nadaljevati razpravo o oddaji, ko bo prejela poročilo nove varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marice Uršič Zupan o njej.

Uršič Zupanova je ob tem povedala, da mora za kakovostno poročilo zbrati vse ustrezne podatke. Njihovo zbiranje je že začela, je zagotovila.

Člani programskega sveta so se danes seznanili tudi s poročilom vodstva RTVS o uvajanju programskih sprememb v informativni program TVS. Pri tem so soglašali s postopnim, enomesečnim prehodom na nove programske spremembe predvidoma v obdobju od 2. do 27. februarja.

Programsko-produkcijski načrt za leto 2022 so sicer potrdili že 29. novembra lani, a pri tem dopustili trimesečno prehodno obdobje za postopno uveljavitev pri delu programskih sprememb, ki se nanašajo na informativni program televizije. Te bi v skladu s takrat sprejetim sklepom stopile v veljavo najkasneje do konca marca, do tedaj pa bi za ta del programa veljala programska shema za leto 2021. Še pred uvedbo novosti pa naj vodstvo RTVS spremembe v največji možni meri uskladi s programskimi in produkcijskimi delavci, so sklenili konec novembra.

V. d. direktorja TVS Areh je glede usklajevanja mnenj z zaposlenimi v informativnem programu TVS danes zatrdil, da so stališča uskladili v največji možni meri, v nekaterih točkah celo popolnoma.

Na načrtovani večerni informativni blok na 2. programu TVS bodo po njegovih besedah prešli 21. februarja, saj se bo 20. februarja na tem programu končalo spremljanje zimskih olimpijskih iger. Na tak način želijo obdržati gledalce na 2. programu, je pojasnil izbrani datum.

Igor Bergant, ki je nastopil kot predstavnik velike večine zaposlenih v informativnem programu TVS, je poudaril, da v informativnem programu spremembam še vedno nasprotujejo tudi zaradi načina, kako do njih prihaja. So nepremišljene in pomisleki, ki jih imajo, ostajajo oz. se celo povečujejo, je dejal.

Areh pa je vztrajal pri svoji predstavitvi poteka usklajevanj. Potek usklajevanja je razviden iz zapisnikov, je opomnil.

Ko se je Bergant zadnjič oglasil, je član sveta Slavko Kmetič, ki je predstavnik civilne družbe, protestno zapustil sejo, saj Bergant po njegovem prepričanju ni utemeljeno izkazal, v imenu koga nastopa.

Programski svet se je na seji dotaknil tudi nedavnih neveljavnih volitev v svet delavcev javnega zavoda, treh predstavnikov zaposlenih v programskem svetu v novem štiriletnem mandatu in dveh predstavnikov nadzornega sveta zavoda v novem štiriletnem mandatu, saj se obema svetoma mandat izteče v četrtek.

Vodstvu RTVS in volilni komisiji na RTVS so s sklepom priporočili, da se čim prej zagotovi izvolitev treh zaposlenih v programski svet. Sklep je podprlo 15 članov programskega sveta, dva sta bila proti, eden pa je bil vzdržan.

Konec štiriletnega mandata zdajšnjega programskega sveta ne pomeni hkrati tudi konca mandata za vse njegove člane. Le osem od 16 svetnikov, ki jih DZ imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTVS, namreč v skladu z zakonom o RTVS začne mandat sočasno z drugimi člani sveta, medtem ko preostalih osem svetnikov zaradi kasnejšega začetka mandata ostaja v svetu do leta 2024.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav