12:09, pet, 19. Apr

FOTO in VIDEO: V vrtcu Pekre oporečna voda. Arsenovič napoveduje resne ukrepe





Potem, ko že dalj časa v vrtcu v Pekre opozarjajo na številne nepravilnosti novozgrajenega vrtca in se soočajo posledično s težavami v novo zgrajenem objektu, so pretekli teden  ugotovili, da je zaradi namestitve novega, barvanega bojlerja oporečna voda, s katero bi se otroci ob uživanju lahko zastrupili. Na dogajanje se je danes odzvalo tudi vodstvo Mestne občine Maribor.

vrtec pekre oporečna voda

Pretekli konec tedna je izvajalec zamenjal bojler, ki je točil in ga nadomestil z drugačnim, od takrat pa so v vrtcu zaznali, da voda zaudarja, je danes dogajanje pojasnila ravnateljica mariborskega Vrtca Studenci – Enota Pekre, Marjanca Karba. “Ko smo zaznali, da vroča voda  zaudarja smo takoj prepovedali uporabo te vroče vode in se z našo vodjo prehrane iz zdravstveno higienskega režima se dogovorili, da dajo vodo takoj analizirat,” je dejala Karba.

Ob tem pa dodala: “Klical me je tudi podizvajalec, da vidiva, kaj bova naredila. Rešitev vidim v takojšnji zamenjavi tega bojlerja, saj če odstranimo vzrok tega onesnaženja, bo zadeva rešena. Dogovorila sva se, da nam začasno vrnejo stari bojler, v tem času praznikov pa uredimo zadevo z novim, ki ga bodo vsekakor nabavili, so zagotovili. S tem pa se strinja tudi mariborska občina,” je še pojasnila Karba.

K temu je še Karba dodala, da so o tem, da voda smrdi obvestili tudi izvajalca gradnje vrtca MarkoMark Nival d.o.o., a so jim dejali, da naj počakajo, da se voda spere. Predstavniki omenjenega podjetja so danes sicer bili na sestanku, a izjav za medije niso želeli dajati. So se pa odzvali s strani podizvajalca in podali izjavo.

Župan mariborske občine Saša Arsenovič je takšno ravnanje ostro obsodil.”Ta navodila so mi znana in seveda je to nevzdržno. Drugače bi bilo, če bi bil ta bojler v neki domači lopi, ne pa v vrtcu. Kar pa je najhujše pri tem pa je, da če lahko nekdo v vrtcu ravno na tak način, da si išče nevzdržne krajšnice, se sprašujem, kako je gradil druge stvari, ki nimajo direktnega vpliva na zdravje naših otrokUkrepal bom proti vsem, ki so slabo izvedli svoje delo, za katerega so bili plačani.” Ob tem pa je še dejal, da bodo sproženi vsi pravni postopki in izkoriščena vsa pravna sredstva, da se končno dokaže, da se mora z davkoplačevalskim denarjem graditi bolj odgovorno.

Ali bodo morali testirati otroke za vsebnost toksičnih snovi?

V vodi so sicer odkrili kemikaliji toulen in ksilen, ki lahko povzročita resne nevrološke težave. A kot je danes pojasnila ravnateljica vrtca, so v vrtcu hitro ukrepali in so vodo nehali uporabljati še preden so prejeli rezultate testiranj. Ob tem je še dodala, da so na NIJZ vodstvu vrtca danes zagotovili, da so naredili vse, kar je bilo v njihovi moči: “Odkar je bil bojler zamenjan, prehrana otrok ni prišla v stik s to vodo, saj hrano zmeraj pripravljajo v centralni kuhinji, kjer je voda neoporečna,” je še pojasnila Karba ter dodala, da otrok za zdaj ni potrebno testirati za vsebnost toksičnih snovi v krvi. “Če bomo dobili navodila iz strani nacionalnega laboratorija, da je potrebno, potem gotovo,” je dodala Karba.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.