04:20, ned, 28. Jul

V ZDA so se spomnili napadov na dvojčka Svetovnega trgovinskega centra in Pentagon





Američani se danes spominjajo napadov na nebotičnika Svetovnega trgovinskega centra, Pentagon ter kongresno palačo v Washingtonu. Napadi so se zgodili 11. septembra 2001.

Predsednik Joe Biden se je udeležil spominske slovesnosti v Pentagonu. V New Yorku so se spomnili žrtev v spominskem parku na jugu Manhattna svojci žrtev ter predstavniki policije, gasilcev in mesta. Na slovesnosti v spominskem parku v New Yorku so tako kot vsako leto doslej prebrali imena skoraj 3000 žrtev napadov. Počastili so jih tudi z minuto molka ob 8.46 in 9:03 po lokalnem času, torej ob uri, ko sta leta 2001 letali trčili v stolpa Svetovnega trgovinskega centra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med navzočimi so bili podpredsednica ZDA Kamala Harris, minister za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas in župan Eric Adams. Svojci žrtev so se objemali in polagali cvetje ob spomenik. “Medtem ko žalost s časom počasi usiha, je trajna odsotnost mojega očeta prav tako otipljiva kot prej,” je povedal sin enega od umrlih v napadih.

Poletela so štiri letala, en napad so zaustavili

11. septembra 2001 so teroristi mednarodne mreže Al Kaida ugrabili štiri potniška letala. Dve sta treščili v dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku, eno v Pentagon, četrto, namenjeno na kongresno palačo v Washingtonu, pa se je po uporu potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji. Umrlo je 2977 ljudi, od tega 2753 v obeh stolpnicah New Yorku, ki sta se zrušili, 184 v Pentagonu in 40 v Pensilvaniji.

Sporočila sočutja in podpore iz tujine

Sporočila sočutja in podpore so danes prišla v ZDA tudi iz tujine. Med drugim sta jih poslala generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je 11. september označil za “enega najbolj tragičnih dni” za ZDA in svet. “S tem ko smo vsak dan soočeni z bombardiranjem, v Ukrajini zelo dobro vemo, kaj je terorizem, in iskreno sočustvujemo z Američani,” je zapisal na Twitterju.

V New Yorku so v soboto zvečer prižgali modra žarka, ki segata v nebo in simbolizirata porušena dvojčka.
Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.