14:19, čet, 25. Apr

Vlada je odločila: Med drugim strožji režim PCT, prepovedano zbiranje ljudi, omejitev delovanja lokalov





Vlada je danes popoldne na Brdu pri Kranju razpravljala o ukrepih, s katerimi bi zamejili širjenje covida-19.

Na novinarski konferenci, ki se je začela po 101. seji vlade, sodelujejo predsednik vlade Janez Janša, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, minister za obrambo Matej Tonin, minister za zdravje Janez Poklukar, Milan Krek in vodja posvetovalne skupine Mateja Logar. 

Tonin je na Twitterju zapisal, da so sprejeli: 1.strožji režim upoštevanja PCT pri vseh dejavnostih, 2. določena max. cena HAGT (7€) in samotestov (2,5€), 3. delo od doma, kjer je mogoče in 4. višje plače za medicinske sestre

“Spraševali smo se, kateri ukrepi bodo imeli hiter učinek in bodo hkrati sprejeti v družbi.”

Janez Poklukar je na novinarski konferenci dejal: “Vlada je s stroko pretresla predloge in prišla do ustreznih ukrepov, s katerimi bomo zamejili epidemijo s katero se soočamo. Spraševali smo se, kateri ukrepi bodo imeli hiter učinek in bodo hkrati sprejeti v družbi. Brez omejitev ne bo šlo.”

“Vsi ukrepi zgolj blažijo pritisk na bolnišnice, ki je tako izrazit,” je dejal: “Ukrepi, ki smo jih sprejeli, bodo imeli hiter učinek.”  

UKREPI:

V trgovinah z živilskimi izdelki bo veljala omejitev: na vsakega obiskovalca trgovina mora biti zagotovljenih 1om2 površin.

Šole: s 15. novembrom dijaki in učenci pričnejo s hitrim testiranjem v šolah trikrat tedensko. Testi bodo financirani iz proračuna.

Gostinska dejavnost: Strežba jedi in pijač dovoljena le med 5. in 22. uro. Družabni programi niso dovoljeni, diskoteke zaenkrat niso dovoljene.

Zbiranje ljudi: začasno prepovedano zbiranje ljudi oz. je zbiranje dovoljeno, če gre za ožje člane

Športne in kulturne prireditve: dovoljenje v zaprtih prostorih, s fiksnimi sedišči, z obvezno uporabo zaščitne maske, vmes mora biti eno sedišče prosto. Vsi udeleženci morajo izpolnjevati PCT.

Pogoj PCT: zahtevan za vse, starejše od 12 let in izpolnjen je le, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z dokazilom PCT.

Maske: maske iz blaga ne bodo več dovolj, potrebne bodo kirurške ali maske tipa FFP2

Ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek, nov režim testiranja v šolah pa teden pozneje.

“Moramo si kot družba nehati zatiskati oči pred realno situacijo in pred težkimi posledicami, ki jih prinaša virus,” je poudaril minister Poklukar.

Mateja Logar je dejala: “Ukrepi ne pomenijo hudega posega v našega življenja. V strokovni skupini smo mnenja, da je poleg cepljenja, pomembno tudi upoštevanje ostalih ukrepov. Še enkrat vas vse pozivam in prosim, da ukrepe in priporočila sprejmete kot nekaj, kar nam bo omogočilo čimprejšnjo vrnitev v bolj normalno stanje in lažje delo za vse zdravstvene delavce.”

“S skupnimi močmi lahko obvladamo epidemijo. Po šestih urah trdega dela smo oblikovali dokument, ki ga vam je predstavil Poklukar. Ta dokument vsebuje ukrepe, ki jih v tem trenutku nujno potrebujemo. Brez njim bomo zelo težko premagali virus,” pa je dejal Milan Krek.

 

Stanje v Sloveniji:

V četrtek so v Sloveniji opravili 9961 PCR-testov in z njimi potrdili 3771 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo 37,8 odstotka opravljenih testov.

 

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.