06:21, tor, 30. Jul

Varnostni pas rešuje življenja





Na območju Policijske uprave Maribor so lani obravnavali nekoliko manj prometnih nesreč kot leto prej, a so bile njihove posledice hujše. Več je bilo nesreč s smrtnim izidom in več hudo poškodovanih. Velika težava je še vedno neuporaba varnostnih pasov, zato bodo policisti prihodnji teden izvedli vseslovensko akcijo nadzora nad tem.

policija, foto: www.policija.si

Na območju Policijske uprave Maribor so lani obravnavali 3515 prometnih nesreč, kar je pet odstotkov manj kot leta 2014. Od tega je bilo 19 nesreč s smrtnim izidom, medtem ko jih je bilo takšnih leto prej 17.

1282 je bilo nesreč s telesnimi poškodbami. V teh je 20 udeležencev umrlo in 104 so bili hudo poškodovani, kar je 18 odstotkov več kot v letu 2014.

83 odstotkov udeleženih v lanskih prometnih nesrečah je uporabljalo varnostni pas, kar je dva odstotka več kot leto prej.

A v hujših primerih stanje ni tako rožnato. V prometnih nesrečah s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami je bila pripasana le okoli polovica udeležencev. Pri hujših prometnih nesrečah izstopa še posebej neuporaba varnostnih pasov potnikov na zadnjih sedežih osebnih avtomobilov.

Zaskrbljujoči podatki so tudi iz nadzora cestnega prometa. Kot so danes sporočili s Policijske uprave Maribor, so lani zabeležili 5422 kršitev uporabe varnostnih pasov. To je 29 odstotkov manj kot leto prej, a še vedno veliko, saj predstavlja 16 odstotkov vseh ugotovljenih kršitev cestno prometnih predpisov.

Pri tem otroci niso izjema. Ugotovili so namreč tudi 115 primerov prevoza otrok, ki med vožnjo niso bili zavarovani z ustreznimi zadrževalnimi sistemi.

Ker je uporaba varnostnega pasu pomemben dejavnik, ki vpliva na posledice prometnih nesreč, bodo policisti prihodnji teden po vsej Sloveniji izvajali poostren nadzor nad to problematiko.

Poostren nadzor bodo izvajali od ponedeljka do nedelje v sklopu evropsko usklajenega nadzora nad uporabo varnostnih pasov Seatbelt, da bi tako dosegli povečanje uporabe varnostnega pasu v osebnih avtomobilih, tovornih vozilih in avtobusih ter posledično zmanjšanje števila mrtvih in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah.

Poostrene aktivnosti nadzora nad uporabo varnostnih pasov se bodo izvajale tako med rednim delom kot v obliki različnih poostrenih nadzorov cestnega prometa. Obsežnejši poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov pa bodo policisti izvedli v petek med 11. in 18. uro.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.