23:17, sob, 14. Sep

Vaščani so uspeli s pritožbo, policija je zasegla cerkvene zvonove





Organi pregona so zasegli cerkvene zvonove župnijske cerkve svetega Urha v Dolini pri Trstu, kjer živi slovenska manjšina. Zasegli so jih, ker se je zaradi zvonov pritožilo šest vaščanov, imeli pa so tudi peticijo proti dolinskim zvonovom.

Očitno sta bili tako pritožba kot peticija dovolj uspešni, da so se italijanski organi odpravili zaseči cerkvene zvonove na podlagi odredbe tržaškega sodišča. Portal Regional.si piše ob tem, da so prekinili tisočletno tradicijo. Župnijski upravitelj Klemen Zalar je namreč sporočil, da so zvonove zasegli. Tržaški škof Giampaolo Crepaldi pa je bil do zasega zvonov kritičen, ob tem pa vseeno pozval k sožitju. je bil kritičen do zasega zvonov, a je pozval k sožitju.

Vaščani so se pritožili, da zvonjenje moti delo in počitek. Portal je še zapisal, da se je veliko vaščanov po podpisu peticije premislilo in obžalovalo svoj podpis, v župnijskem uradu so se tako pozanimali, kako bi svoj podpis preklicali.  Sam dolinski župnik obžaluje, da je prišlo do zasega zvonov.  Povedal je, da skoraj tisočletna tradicija zvonjenja zvonov ni bila prekinjena niti med obema svetovnima vojnama.  Tržaški škof Giampaolo Crepaldi pa je posvaril, da gre v vasi za sovražno in nestrpno vzdušje, pristojne službe pa je pozval, naj zasledujejo resnico in pravico, kar bi bil nov začetek v znamenju prijateljstva, so zapisali v Primorskem dnevniku.

Fotografija je simbolična. Vir: Pixabay.com

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.