09:13, pet, 29. Mar

Včeraj na ptujskem gradu prvič zaplapolala ptujska zastava





Na grajskem dvorišču ptujskega gradu je včeraj opoldne ob prazniku Mestne občine Ptuj, ko se v najstarejšem slovenske mestu spominjajo izdaje drugega mestnega statuta, ki je začel veljati 5. avgusta 1513, slovesno zaplapolala zastava ptujske občine. Na mestni občini so si za postavitev zastave na gradu prizadevali že kar nekaj časa.

Kar nekaj let so se nekateri mestni svetniki, še prej pa domače turistično društvo prizadevali, da bi na ptujskem gradu namestili zastavo, a je postavitvi droga nasprotovala stroka, ker naj bi to kazilo ptujsko veduto. Nova ptujska županja Nuška Gajšek je s pritožbo na odločitev Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije uspela, občina pa je le prejela soglasje.
 zastava na ptuju

Odslej bo torej na grajskem dvorišču med konjušnico in vzhodnim stolpom večji del leta izobešena zastava z grbom Mestne občine Ptuj, ob državnih praznikih pa nameravajo izobesiti slovensko zastavo.

Na Ptuju so sicer občinski praznik slovesno zaznamovali že v petek z osrednjo slovesnostjo na dvorišču minoritskega samostana, ki je bila tokrat v znamenju praznovanja 1950. obletnice prve pisne omembe mesta v antičnem literarnem viru. Zaradi tega pomembnega jubileja naziv častnega in zaslužnega občana tokrat ni šel posamezniku, ampak celotnemu Ptuju. Županja Gajškova je v slovesnem nagovoru poudarila številne potenciale in priložnosti mesta.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.