17:41, sob, 20. Apr

Včeraj tisoč občanov čistilo Maribor, zbrali so več kot sedem ton odpadkov





Mestna občina Maribor je ob podpori Javnega holdinga Maribor (JHMB), zlasti podjetij Snaga, Nigrad, Mariborski vodovod in Marprom, v soboto, 17. aprila, izvedla prvi del spomladanske čistilne akcije Moji odpadki – moja skrb. Sodelovali so krajani enajstih mestnih četrti (MČ) in krajevnih skupnosti (KS) na desnem bregu Drave: Limbuš, Pekre, Studenci, Tabor, Magdalena, Nova vas, Radvanje, Razvanje, Pobrežje, Brezje-Dogoše-Zrkovci in Tezno. Na MOM ocenjujejo, da se je akciji pridružilo skupno okoli tisoč občanov.

Odpadke odpeljali iz 36 zbirnih mest

Iz Snage – njena vozila so po zaključeni akciji, po 16. uri, odpeljala odpadke s 36-ih zbirnih mest – so sporočili, da je bilo včeraj pobranih:
– 3000 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov in
– 4120 kilogramov zelenega obreza.

Na zbirnih mestih se je nabralo tudi 2220 kilogram kosovnih odpadkov, ki pa jim ta akcija sicer ni bila namenjena.

Najbolj organizirani so bili v Limbušu

“Najboljši odziv občanov in tudi odlično organiziranost akcije smo ugotovili v KS Limbuš; zelene dele kraja in okolico stanovanjskih naselij je čistilo okoli 150 krajanov, ki so se organizirali tudi v okviru društev: Turističnega društva Limbuš, Taborniškega društva Maistrov rod in Društva upokojencev. V MČ Razvanje so sodelovali krajani in predstavniki Turističnega društva,” so zapisali.

Marpromovi sodelavci so čistili okoli zgornje postaje Pohorske vzpenjače, zaposleni v Mariborskem vodovodu pa v Betnavskem gozdu. Ekipa Skupne občinske uprave Maribor je čistila v Stražunskem gozdu. Že v četrtek in petek je, v okviru ekipe zaposlenih, aktivnosti začela Snaga: iz Stražunskega gozda so odpeljali 200 kilogramov odpadkov. Sodelavci Nigrada, ki ima sedež na Teznem, so pobirali odpadke na tem območju, zaposleni na Pogrebnem podjetju Maribor pa bodo ta torek urejali okolico pokopališč.

Podžupan MO Maribor dr. Samo Peter Medved je bil že zjutraj na nabrežju Drave, pod Jožefovo cerkvijo v MČ Studenci, in nabral nekaj vreč odpadkov. Na območju sicer izstopajo predvsem večji, kosovni odpadki, zato je o njih obvestil Medobčinski inšpektorat v okviru Skupne občinske uprave. »Območje Studencev oziroma desno obrežje Drave je vedno izziv z vidika odpadkov. To je najlepši ‘balkon’ mesta in ponuja najlepši razgled, vendar je tam tudi veliko odpadkov,« je povedal podžupan, ki občane vabil k sodelovanju v čistilni akciji tudi prihodnjo soboto.

Občane vabijo, da se čistilni akciji pridružijo tudi naslednji teden, 24. aprila, ko bo potekala v mestnih četrteh in krajevnih skupnostih na levem bregu Drave: Bresternica-Gaj, Kamnica, Koroška vrata, Center, Ivan Cankar ter Malečnik-Ruperče.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.