20:41, pet, 19. Apr

Več kot milijon evrov nasedle investicije Elektra Maribor





Da je vodenje Elektra Maribor s strani Borisa Soviča slabo, razkrivajo zadnja dejstva, da več tisoč vlog čaka na odgovor malih sončnih elektrarn, čakalna doba pa je po mnenju Elektra Maribor 6 mesecev, po pogovoru s strankami pa smo ugotovila, da je ta daljša.

Preplačilo male hidroelektrarne za kar več kot 1 milijon evrov

V podjetju OVEN, ki je hčerinsko podjetje Elektra Maribor in je njen nadzornik Boris Sovič so v letošnjem letu za 1,8 milijona evrov kupili malo hidroelektrarno na področju Podvelke. Vrednost elektrarne izpred 7 let bi naj bila cca 1,2 milijona evrov, zato je zanimivo, kako je lahko kupec pristal, na začetku na predlagano ceno prodajalca 1,6 milijona evrov. Na temo nakupa te hidroelektrarne nam na Elektru Maribor, ne odgovarjajo kljub prošnjah po pojasnilu.

Da gre za zgrešeno investicijo in sum preplačila govori dejstvo, da so Dravske elektrarne za to isto elektrarno pred leti ponujale samo 600.000 evrov. Zakaj je Elektro Maribor odobril nakup za kar 1 milijon evrov večji znesek nam ni znano, vsekakor pa ta milijon podaja velike dvome o čistem poslu.

Na koncu je stala elektrarna 1,8 milijona evrov

Žal pa se nakup ni končal z zneskom 1,6 milijona evrov, saj je bil objekt pod plombo in če je želel kupec prenos lastnine, je moral plačati dodatnih 200.000 evrov, da se je ta odstranila. Da javno podjetje kar tako poveča znesek nakupa za 200.000 evrov brez soglasja nadzornega sveta Elektra Maribor, pa je skrajno nenavadno. Namreč dodatnih 200.000 evrov je podjetju OVEN odobril kar direktor Sovič sam, na nadzornem Elektro Maribor pa začel operirati s številko nakupa 1,8 milijona evrov.

Kupec izvedel remont, ko še elektrarna ni bila njegova

V podjetju OVEN pa ne samo, da so po podatkih poznavalcev preplačali elektrarno za 1 milijon evrov, ampak so celo izvajali remont te elektrarne v času poteka nakupa, ko elektrarna še ni bila njihova last. Tako je Boris Sovič kot nadzornik podjetja dopustil, da je to podjetje kupilo elektrarno za astronomski znesek, ki je precej višji od investicijske vrednosti elektrarne in odobril še dodatni remont, ki je bil dodaten strošek. Nekako logika govori, da bi po sedmih letih obratovanja po cenitvi, ta elektrarna bila cenejša, saj se z leti izrabi, v tem primeru pa je postala dražja in še zavestno so izvedli remont le-te.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.