16:30, pon, 29. Jul

Večina je proti napotitvi slovenskih vojakov na misijo v Slovaško





Proti napotitvi slovenskih vojakov na Slovaško, ki meji na Ukrajino, kjer se zdaj odvija vojna vihra, je kar 81 odstotkov sodelujočih pri izražanju mnenja o sodelovanju Slovenije v napovedani misiji Nata na Slovaškem.

Naj spomnimo, obrambni minister Matej Tonin je včeraj na srečanju s slovaškim obrambnim ministrom Jaroslavom Nadom poudaril, da bodo zavezniki varovali vzhodno mejo Nata in da lahko Slovaki računajo na pomoč Slovenije. V okviru Natove misije je namreč Slovenija pripravljena poslati na Slovaško do 200 vojakov. Še pred dnevi je bilo omenjeno, da bi jih tja lahko poslali 100, zdaj pa je že govora o celotni četi. Slovenski vojaki naj bi bili napoteni tja takoj, ko bo mogoče, sama misija pa naj bi se začela čez nekaj dni.

A ljudje se temu večinoma upirajo, saj gre za predviden odhod slovenskih vojakov na Slovaško, ki meji na Ukrajino. Nato namreč pripravlja misijo na Slovaškem, ki pa je usmerjena v skupna usposabljanja. V luči vseh dogodkov so se ta teden v Bruslju sestali obrambni ministri članic zveze Nato, ki so govorili o okrepljeni zaščiti vzhodne meje zveze, ki je prav na Slovaškem.

Ob novici, da je Tonin povedal slovaškemu obrambnemu ministru, da lahko računajo na Slovenijo, pa tudi novici, da bodo poslali na misijo naše vojake, je v slovenski javnosti završalo. Takšne so tudi reakcije bralcev našega portala ob vprašanju, ali se strinjajo z napotitvijo slovenskih vojakov na Slovaško. V izjemno kratkem času je na vprašanje odgovorilo kar 1.064 oseb, od tega je bilo proti napotitvi slovenskih vojakov kart 859 sodelujočih, kar je 81  odstotkov. Le 172 sodelujočih oziroma 16 odstotkov je odgovorilo, da se strinja z napotitvijo. 33 sodelujočih ali zgolj trije odstotki od vseh pa so se izrekli, da jim je vseeno.

“Žal za vse očete, sinove, može, ki so jih in še bodo svojci dobili v krstah na obeh straneh”

Precej zgovorni pa so bili na družbenem omrežju Facebooku pod objavo vprašanja. Več kot 1.200 komentarjev z različnimi mnenji, pri katerih je večina za to, da slovenski vojaki ostanejo doma in ne gredo na Slovaško, tudi ne v Ukrajino so nekateri zapisali. Oglasilo se je tudi nekaj komentatorjev in komentatork, ki so zapisali, da se slovenskih sinov naj ne pošilja tja oziroma da oni ne bi dovolili, da njihovi otroci gredo na to območje.  Med izbranimi odgovori pa vidimo odločen odgovor, da je vodstvo Nata povedala, do v Ukrajino ne bodo poslali vojske. In da naj tudi naši ostanejo doma. Na Slovaško pa isti komentator pošilja na Slovaško hujskače. Strinja pa se z nudenjem humanitarne pomoči in sprejemanjem beguncev, z diplomatskimipobudami in še s čim.  Žal pa mu je za vse očete, sinove, može, ki so jih in še bodo svojci dobili v krstah na obeh straneh.

Nekaj komentatorjev je zapisalo, da je Slovenija v Natu in da je to njena obveza, tako je nekdo zapisal, da je večina Slovencev glasovala za vstop v Nato, da pač naj gredo zdaj, da se ne gredo streljat in da naj se ne dela panike. Plačani vojaki so se sami odločili za poklic vojaka.  S tem zadnjim se strinjajo še nekateri drugi komentatorji. Po drugi strani pa je nekdo zapisal, da se ne sme oditi na Slovaško niti pod razno, in se sprašuje, zakaj bi se morali izpostavljati, če pa ni potrebe po temu

Komentarjev je še več, zbrani so pod objavo na Facebooku. Večina pa odraža mnenje, da se ne na Slovaško ne v Ukrajino ne bi smelo pošiljati slovenskih vojakov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.