03:00, sob, 20. Apr

Večina koroških občin zamenjala večji del mask, ki so nekaterim sporne





Sredi aprila je precejšnje razburjenje med nekaterimi koroškimi župani in člani občinskih štabov civilne zaščite povzročila pošiljka 19.800 zaščitnih mask, ki so jih koroške občine prejele od Uprave RS za zaščito in reševanje. Zdaj večina koroških občin sporoča, da so maske upravi vrnile oziroma jih zamenjale za druge.

Maske so občine vrnile na lastno pobudo. Tako je tudi Franjo Golob, župan Občine Vuzenica in aktualni predsednik sveta koroške regije, danes izjavil za STA, da je svet regije na videokonferenci 16. aprila sprejel sklep, da bodo občine maske zadržale, in da Občina Vuzenica ni bila pobudnik, da se maske vračajo. Ker pa se je ponudila možnost menjave mask, so se v Vuzenici odločili, da bodo od 800 prejetih mask zamenjali 600, kar so tudi storili.

Gre za maske, izdelane iz štirislojnega materiala (serviet) airlaid in dveh elastik, ki po mnenju nekaterih niso primerne za uporabo, zato so med drugim v Črni na Koroškem in Dravogradu takoj napovedali, da jih bodo vrnili upravi oz. da jih ne bodo delili med občane. Sprva je kazalo, da bo večina koroških občin vendarle obdržala maske, a so se, kot poročajo nekateri mediji, po občinah odločili, da te maske vrnejo upravi. Skupno gre za 16.800 mask. Nekatere naj bi vrnile pošiljke v celoti, nekatere delno, vse maske je obdržala in razdelila le Občina Mežica, ki jih je razdelila med občane, javne zavode in trgovce. Občine, ki pa so maske vrnile, so v zameno prejele enako količino trislojnih kirurških mask. Večino teh jim je slovenjgraška območna izpostava uprave razdelila minuli ponedeljek, je za STA pojasnil vodja slovenjgraške izpostave Alan Matijevič.

So pa tovrstne maske po podatkih uprave vračale tudi ostale slovenske občine, razen iz Goriške, Zahodnoštajerske in Posavske regije. Notranjsko-primorska regija teh mask občinam ni niti razdelila. Skupno so slovenske občine na upravo vrnile 62.000 tovrstnih mask, dodatno jih je mariborska izpostava uprave sama vrnila in zamenjala še 30.300. Na republiški upravi za zaščito in reševanje so pojasnili, da ne gre samo za maske enega proizvajalca, temveč za vse, od katerih so prejeli štirislojne maske in jih nato razdelili iz državnega logističnega centra Roje.

Po poročanju medijev gre za maske iz materiala airlaid, ki ga je dobavilo kranjsko podjetje Seti, za Zavod RS za blagovne rezerve pa so maske iz tega materiala in elastik izdelali v podjetjih Korez-Sorting Group in Zaščita Lukač. Skupna vrednost pogodb s tema dvema podjetjema naj bi znašala 860.000 evrov za 1,1 milijona tovrstnih mask. Iz podjetja Seti so v zvezi s tem sporočili, da je airlaid ustrezen in certificiran material za uporabo pri izdelavi mask za splošno populacijo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.