23:14, čet, 12. Sep

Večina ljudi ne naredi ničesar, ko vidi na parkirnem mestu za invalide vozilo brez oznake. Kaj pa vi?





V mesecu, ko se zaradi mednarodnega dneva invalidov, večkrat spomnimo na težave, ki jih imajo invalidi sicer vse leto, smo na našem portalu objavili anketo, v kateri smo naše bralce vprašali, kaj storijo, ko vidijo na parkirnem mestu za invalide parkirano vozilo brez ustrezne oznake.

Gibalno ovirani, tako tisti, ki težje hodijo, sploh če si morajo pri tem pomagati s pripomočki, ali tisti, ki so na invalidskih vozičkih, potrebujejo za vstop v avto ali izstop iz njega več prostora. Zato so parkirni prostori za vozila, s katerimi se prevažajo invalidi ali jih vozijo, praviloma širši. Ob tem pa imajo še vsaj na eni strani dodaten prostor, da lahko invalidi lažje vstopijo v avto ali iz njega.

Kaj pravi Zakon o pravilih cestnega prometa o parkiranju na parkirnem mestu za invalide?

Zakon o pravilih cestnega prometa v svojem 67. členu določa, kdo lahko parkira na parkirnem mestu, označenem za invalide, kako mora biti vozilo označeno, pa tudi globo:

67. člen
(parkiranje na parkirnem mestu označenem za invalide)
(1) Vozilo, parkirano na označenem parkirnem mestu za invalida, mora biti označeno z veljavno parkirno karto.
(2) Parkirno karto sme poleg upravičenca uporabljati spremljevalec, ki vozi in spremlja osebo, ki je imetnik parkirne karte in sama ne vozi motornega vozila.
(3) Upravičenci iz prvega odstavka 66. člena tega zakona lahko parkirajo tudi na parkirnem mestu, ki ni označeno za invalide. V kolikor parkirajo na takšnem mestu in želijo uveljavljati pravice, ki jim jih daje izdana parkirna karta, morajo vozilo obvezno označiti z veljavno parkirno karto.
(4) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek imetnik parkirne karte, ali spremljevalec, ki vozi in spremlja imetnika parkirne karte, ki vozila, parkiranega na označenem parkirnem mestu za invalide, nima označenega z veljavno parkirno karto.
(5) Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki neupravičeno uporabi parkirno karto. Pooblaščena uradna oseba odvzame neupravičeno uporabljeno parkirno karto vozniku in jo pošlje upravni enoti, ki jo je izdala. O odvzemu pooblaščena uradna oseba izda potrdilo.

Predvidene pa so tudi kazni za tiste, ki neupravičeno parkirajo na parkirnem mestu, označenem za invalide. Kljub temu pa se prav vsak dan vidi na teh parkirnih mestih, najsi bodo na javnih parkiriščih ali pa na parkiriščih pri trgovskih centrih ali v garažnih hišah, parkirana vozila,  ki nimajo ustrezne oznake. Prav tako se opazi tudi, da največkrat pri trgovskih centrih in trgovinah in na parkiriščih v bližini raznih ustanov parkirajo osebe, ki so zdrave oziroma brez gibalnih težav. Nekateri se nad njimi hudujejo, največkrat pa se sliši izgovor, da so samo na hitro skočili v trgovino, pisarno itd. ter da so samo za minutko parkirali tam.

Objave fotografij na Facebooku

Na družbenih omrežjih pa se opazi, da nekateri posamezniki objavljajo fotografije tako napačno parkiranih vozil. Te fotografije objavljajo ali na svojem profilu ali pa na določenih straneh, da bi tako opozorili, da je še nekdo ponovno parkiral na parkirnem mestu, ki je rezervirano samo za invalide.  Vprašanje je, ali so take objave koristne in ali se zaradi njih kdo premisli in nič več ne parkira tam, kjer ne bi smel.

Večina ne naredi ničesar, ko vidi vozilo brez ustrezne oznake na mestu za invalide

Na naše vprašanje “Kaj storite, ko vidite na parkirnem mestu za invalide parkirano vozilo brez ustrezne oznake?” je večina sodelujočih odgovorila, da ne naredi nič. Takih je kar 63 odstotkov ali 565 sodelujočih. 13 odstotkov ali 118 sodelujočih je odgovorilo, da počaka voznika in mu pove, da se to ne dela. Ali poteka tak pogovor mirno, ne vemo. Dejansko se je že opazilo, da lahko pride ob tem tudi do glasnega govorjenja in prepričevanja, na drugi strani pa tudi do precej odgovorov, da so se ustavili samo na hitro.

 

11 odstotkov ali 98 sodelujočih v anketi je odgovorilo, da v takem primeru dajo prijavo na policijo ali redarstvo. Sedem odstotkov ali 61 sodelujočih pa pravi, da avto fotografira in sliko objavi na družbenih omrežjih. Šest odstotkov ali 50 sodelujočih se je odločilo za odgovor, da vozniku za brisalci pustijo sporočilo, da je napačno parkiral.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.