21:40, pet, 5. Jul

Večje število zastrupitev, v bolnišnici primorani uporabiti tudi protistrup





V Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKCL so septembra obravnavali 21 bolnikov zaradi zastrupitve z gobami, poroča Žurnal.

“Pri petih bolnikih so uporabili protistrup zaradi zastrupitve z zeleno ali podobno mušnico. “Bolniki so zaužili mušnice zaradi zamenjave z dežniki in kukmaki,” opozarjajo,” še navaja Žurnal.

Kakšne so razlike najdete TUKAJ.

V času gobarske sezone, ko so gobe pogosto in prevečkrat na mizi, moramo vsako nenavadno počutje, slabost, bruhanje in drisko povezati z gobami, pa čeprav smo jih jedli že pred dvema dnevoma. Upoštevajmo nevaren, dolgi inkubacijski čas, ker se prva znamenja zastrupitve lahko pojavijo šele čez več dni, opozarjajo v Gobarskem društvu Lisička.

“Pri vsakem sumu na hujšo zastrupitev, naj svojci vsekakor skušajo čimprej ugotoviti, katera vrsta gob je kriva za zastrupitev. Tudi če jim v bolnišnici uspe raziskati trose, je to za zdravnike le okvirna orientacija, ki pomaga določiti sindrom zastrupitve. Vrsto strupene gobe bi moral določiti mikolog, ki pa potrebuje za svoje delo sveže ali pa vsaj suhe gobe. Zato so ostanki od čiščenja gob, še bolj pa sveži primerki z rastišča, izredno pomembni.”

Več o zastrupitvi TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.