22:14, tor, 16. Apr

Velikonočni ponedeljek – čas obiskov





Na velikonočni ponedeljek, dan po veliki noči, se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Po običaju verniki tega dne tudi sami obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan.

velikonočna jed - žegn

Kristjani verujejo, da je Jezus po smrti na križu, ki jo praznujejo na veliko noč, vstal od mrtvih. Slednje se je po navedbah iz evangelije potrdilo tudi, ko sta dva izmed njegovih učencev po velikonočnem dogajanju potovala v Emavs in se jima je Jezus prikazal.

Po običaju je tako dan po veliki noči namenjen obiskom, kot naj bi verniki novico o Jezusovem vstajenju delili s sorodniki in prijatelji ter drugim svetom.

Ker je pri nas to tudi dela prost dan, ga številni izkoristijo tudi za oddih in izlete.

Po cerkvah bodo sicer danes potekala bogoslužja, v več slovenskih krajih pa je navada, da na ta dan pripravijo tudi posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov.

Papež Frančišek bo opoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu molil z verniki in tako zaključil letošnje velikonočno praznovanje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.