Vezi med Kitajsko in Mariborom se krepijo

Ob zadnjem delovnem obisku, 4 – članske delegacije MOM v kitajskih mestih Chongqing, Shanghai, Hangzhou in Hong Kong so se pospešile že začete aktivnosti in hkrati vzpostavile nove. Z vodstvom podjetja Shihlien Apex so se za potrebe vzpostavitve tovarne baterij pregledale možne lokacije. V mesecu aprilu bo delegacija podjetja obiskala Maribor in ustanovila podjetje ter pričela z aktivnostmi za zagon proizvodnje, za kar bo potrebovala med 200 in 300 delavcev.

Najprej je bila za tovarno baterij za avtomobilsko industrijo in shranjevanje električne energije v domovih, ki bi zaposlovala od 200 do 300 delavcev, predvidena gradnja nove hale v Poslovni coni Tezno. A zaradi časovne stiske to po besedah Kovačiča ni izvedljivo, zato proučujejo možnosti najetja že obstoječih praznih hal, med drugim v Melju in na Pobrežju. Sredi aprila prihajajo predstavniki podjetja v Maribor, da dorečejo podrobnosti. Med obiskom na Kitajskem prejšnji teden je štiričlanska občinska delegacija opravila več kot 30 sestankov v mestih Chongqing, Šanghaj, Hangzhou in Hongkong. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Kovačič, je šlo večinoma za “konkretizacijo predhodno že nastavljenih poslov”.

DSC_7296

Tako so poleg nadaljevanja pogovorov o gradnji tovarne baterij iskali tudi investitorja v 25 milijonov evrov vreden projekt predelave odpadkov v surovine v partnerstvu z občinskim komunalnim podjetjem Snaga Maribor. “Imeli smo več sestankov. Malo so težji pogovori, ker je naš pogoj, da obrat ostane v 100-odstotni javni lasti. Prepričani smo, da bomo v roku nekaj mesecev našli investitorja in bomo ta projekt lahko zagnali,” je povedal Kovačič. Na Kitajskem so našli interesenta za prevzem farmacevtskega podjetja Marifarm, ki bo prav tako aprila prišel v Maribor na pogovore. Za to podjetje se sicer zanimajo še investitorji iz drugih držav. Pomembna točka pogovorov je bilo mariborsko letališče, kjer so po besedah Kovačiča predvsem skušali promovirati načrtovani logistični center. “Chongqing išče železniško povezavo srednje in vzhodne Evrope do Jadranskega morja. Tu želimo izluščiti sodelovanje skupaj z Luko Koper, da bi se vzpostavila ta povezava,” je povedal Kovačič.

Kitajskim sogovornikom so predstavili ponudbo za nakup Aerodroma Maribor, ki so jo po besedah Kovačiča spisali lastniki tega podjetja. Eden od interesentov je tudi že podpisal pismo o nameri in za nakup tega podjetja ponudil pet milijonov evrov. Nadaljnji koraki in dinamika so odvisni od lastnikov podjetja, je povedal Kovačič. Na Kitajskem so iskali tudi investitorje v sanacijo javne razsvetljave v Mariboru ter nadaljevali pogovore o privabljanju kitajskih turistov in sodelovanju med univerzami, televizijskimi postajami in nogometnimi klubi. V letošnjem letu naj bi Maribor v obliki športnih kampov obiskalo več skupin mladih kitajskih nogometašev. Povezovanje s svetom, še posebej Kitajsko, Bližnjim vzhodom in Rusijo, je po besedah župana Andreja Fištravca nujno, saj “samo z državno pomočjo Maribora ne bo mogoče dvigniti na višjo raven”. “Maribor potrebuje svež kapital,” je poudaril.

Vir: BK TV in STA

Galerija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

0 KOMENTARJEV