01:53, sob, 20. Apr

VIDEO: Ali je kaj trden most?!





Ali je kaj trden most so se letos že desetič zapored spraševal na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru, ko so študentje in Slovenije in tujine tekmovali v gradnji mostov iz špagetov. Tekmovanje je namenjeno predvsem študentom tehničnih ved.

Gre za enega največjih študentskih projektov Univerze v Mariboru, ki ga organizirajo študentje Študentskega sveta Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru ter Društva študentov Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.
Na tekmovanju so ekipe imele tri dni časa, da pripravijo načrt in nato tudi zgradijo most iz špagetov. Tekmovalci so morali v iskanju najbolj optimalne rešitve pokazati inovativnost, iznajdljivost in natančnost. Prav tako so morale ekipe konstrukterjev upoštevati navodila organizatorja, ki so vsebovala glavne karakteristike kot so razpon mostu, višina nad cesto, višina pod cesto, prometni profil in maksimalna masa mostu. Pravila se vsako leto spreminjajo. Tako je bil letos razpon mostu lahko največ 1000 milimetrov oziroma 1 meter. Dovoljena širina mostu je bila 20 milimetrov, višina pa največ 250 milimetrov nad osjo mostu. Dovoljena je bila tudi gradnja pod osjo mostu, vendar največ do globine 150 milimetrov. Ekipe so prav tako morale poskrbeti, da je bil 100×50 mm velikemu prometnemu profilu omogočen neoviran prehod skozi most. Na most je bilo potrebno namestiti tudi 4 elemente za prenos obremenitve. V primeru kršenja pravil se ekipi pripiše kazen za vsako posamezno kršitev.
Vse prijavljene ekipe so tekmovale v kategoriji nosilnosti, kjer se je vsak most obremenil do točke preloma in v kategoriji dizajn, kjer se je ocenjevala kreativnost, unikatnost in estetika.
Vse pa se je začelo pred desetimi leti.

Ekipe so morale paziti na več dejavnikov pri konstruiranju mostov iz špagetov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.