14:12, pon, 29. Jul

VIDEO: Drava Bike – kolesarska pot in čar naravne interpretacije





Dravska kolesarska pot, poznana kot Drava Bike, predstavlja osrednjo kolesarsko pot, iz katere izhajajo številne druge poti, ki ponujajo kolesarjem različne možnosti za raziskovanje in doživljanje naravnih lepot ob reki Dravi. Reka Drava se vije skozi štiri države (Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška) in je dolga približno 710 kilometrov. Ob njej poteka istoimenska kolesarska pot, ki ponuja izjemno kolesarsko izkušnjo skozi raznolik in slikovit krajinski park ob reki Dravi. Obiskovalci bodo lahko spoznali edinstvenega ambasadorja Zlatka Šodra, ki vodi gledalce ob reki Dravi.

Dravska kolesarska pot Drava Bike deluje kot hrbtenica, iz katere izhajajo številne druge kolesarske poti. Te stranske poti omogočajo raziskovanje lokalnih znamenitosti, kulturne dediščine in naravnih lepot, ki jih ponuja območje ob Dravi. Na uradni spletni strani Drava Bike so podrobno predstavljene ostale kolesarske poti, ki se povezujejo z glavno Dravsko kolesarsko potjo, kar omogoča kolesarjem prilagajanje poti glede na njihove želje in interese. Številne informacije so na voljo na spletni strani Drava Bike in v mobilni aplikaciji. “Spletni portal je na voljo v petih jezikih. Mobilna aplikacija je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Vso ponudbo, ki jo najdemo ob reki Dravi, ter interpretacijo, ki smo jo postavili skozi projekt Drava Natura,” je povedala Karmen Razlag, vodja sektorja za turizem RRA za Podravje – Maribor.

Pomemben del izkušnje ob Dravski kolesarski poti Drava Bike predstavlja interpretacija narave. Gre za interpretivne točke, ki so del projekta zaDravo in so namenjene ozaveščanju kolesarjev o naravni dediščini in pomenu ohranjanja naravnih habitatov. “Med najzanimivejšimi točkami na poti so Limbuško nabrežje, Ptuj, Ormoške lagune, Središče ob Dravi, nove učne poti in grad Borl. Vsaka izmed teh lokacij ponuja edinstvene znamenitosti in doživetja, ki bodo zagotovo očarala vsakogar,” je dodala Razlagova.

Vse te točke povezuje maskota projekta Zlatko Šoder, ki ima tudi pomembno okoljevarstveno nalogo. Ob tem pa je Razlagova dodala: “Zlatko Šoder je personificiran dravski prodnik in lik, ki te vodi skozi to interpretacijo vzdolž Drave, od Limbuša do Središča ob Dravi. Ampak se ga bomo lahko v bližnji prihodnosti tudi dotaknili, to pomeni, da bo zaživel tudi kot maskota. To so naši smeli načrti za prihodnost. Zlatko Šoder se bo verjetno v prihodnosti pojavil v raznoraznih oblikah, zaenkrat pa je na voljo v animiranih videih.”

Dravska kolesarska pot Drava Bike ponuja številne razloge za svoj obisk

Med desetimi razlogi izpostavljajo: “Konkretno se lahko navežemo na to, da tukaj najdejo kulturna in naravna doživetja, kulinariko. V prihodnosti pa si želimo, da ta pot postane varna kolesarska povezava. Želimo si, da to postane družinska kolesarska povezava, kjer lahko z družino narediš petdnevni kolesarski izlet in se pelješ po etapah dolgih od 30 do 50 km,” je pojasnila Razlagova.

Dravska kolesarska pot torej ponuja edinstveno kombinacijo naravnih lepot, kulturne dediščine, kulinaričnih užitkov in aktivnega preživljanja prostega časa, kar jo naredi idealno destinacijo za vse ljubitelje kolesarjenja.

Dravska kolesarska pot, ki povezuje Italijo, Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško, je odlična priložnost za aktivno preživljanje prostega časa. Poleg številnih kolesarskih poti, ki izhajajo iz nje, je zdaj na voljo še poletni sobotni vlak na Koroški progi. “To je res plod dobrega sodelovanja tako med razvojno agencijo Koroška kot med našo agencijo in Slovenskimi železnicami, in dejansko vsi vpleteni deležniki skrbijo za to, da se res na tej sobotni Koroški progi vozi ta kolesarski vlak,” pravi Razlagova. Aktivnosti je torej več kot dovolj, da izkoristite poletne dni za nepozabno doživetje, tako v naravi kot na kolesu, in doživite nepozabno kolesarsko avanturo po čudovitih poteh ob reki Dravi.

Podrobnosti si oglejte v videu, prav tako v nadaljevanju preberite 10 razlogov za obisk Dravske kolesarske poti.

10 razlogov za obisk Dravske kolesarske poti

  1. Naravne lepote
    • Pot vodi skozi raznolike krajinske parke in naravne rezervate ob reki Dravi, ponujajoč slikovite razglede in priložnosti za opazovanje narave.
  2. Kulturna dediščina
    • Raziščite bogato kulturno dediščino mest in vasi ob poti, vključno s starodavnimi mesti, gradovi in muzeji, kot so Ptuj, Ormož in grad Borl.
  3. Kulinarična doživetja
    • Uživajte v lokalni kulinariki in vinih, obiskujte vinske kleti in restavracije ob poti, ki ponujajo okusne regionalne specialitete.
  4. Varne in urejene poti
    • Dravska kolesarska pot je dobro označena in urejena, zagotavlja varno kolesarjenje tako za posameznike kot za družine.
  5. Primernost za vse starosti in sposobnosti
    • Pot je primerna za kolesarje vseh starosti in sposobnosti, saj ponuja različne zahtevnostne stopnje, od lahkih do zahtevnejših odsekov.
  6. Povezljivost z drugimi potmi
    • Drava Bike deluje kot hrbtenica, iz katere izhajajo številne stranske kolesarske poti, ki omogočajo prilagoditev ture glede na interese in želje.
  7. Interpretacija narave
    • S pomočjo interpretativnih točk in projekta zaDravo se kolesarji ozaveščajo o naravni dediščini in pomenu ohranjanja naravnih habitatov.
  8. Aktivno preživljanje prostega časa
    • Kolesarjenje po Dravski kolesarski poti je odličen način za aktivno preživljanje prostega časa in izboljšanje fizične kondicije.
  9. Edinstvena maskota Zlatko Šoder
    • Maskota projekta, Zlatko Šoder, vodi kolesarje skozi interpretacijo vzdolž Drave, kar dodaja zabaven in poučen element kolesarski izkušnji.
  10. Dodatne aktivnosti in dogodki
    • Poleg kolesarjenja lahko obiskovalci uživajo v različnih dodatnih aktivnostih, kot so poletni sobotni vlak na Koroški progi, pohodništvo, ribolov in obisk termalnih kopališč.

Dravska kolesarska pot torej ponuja edinstveno kombinacijo naravnih lepot, kulturne dediščine, kulinaričnih užitkov in aktivnega preživljanja prostega časa, kar jo naredi idealno destinacijo za vse ljubitelje kolesarjenja.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.