19:18, čet, 18. Apr

VIDEO: Drugo leto bodo gradili “limbuško” obvoznico





Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in župan MO Maribor Andrej Fištravec sta danes podpisala sofinancerski sporazum o podaljšanju Ceste proletarskih brigad. S skoraj 18 milijonov evrov vredno naložbo in dvema kilometroma dvopasovne ceste bodo krožišče pri Qlandiji že naslednje leto povezali z državno cesto Maribor – Ruše pri Limbušu.

Del projekta “limbuške obvoznice” je tudi preoblikovanje dvopasovnega krožnega križišča pri Qlandii v turbo krožišče, ko bodo dela končana, pa bo pomembno razbremenil promet v naseljih, ki so zdaj obremenjena. Minister Gašperšič, ki se je s sodelavci pred podpisom danes z vodstvom mestne občine sestal tudi na delovnem sestanku na temo reševanja infrastrukturne problematike v mestu, pričakuje, da bo še letos pridobljeno gradbeno dovoljenje in izveden razpis za prvo fazo gradbenih del.

WP_20170131_13_03_19_Pro

“Če ne bo zapletov, bi lahko z deli zaključili proti koncu naslednjega leta,” je dejal minister in dodal, da trenutno še vedno potekajo odkupi zemljišč, ki naj bi jih zaključili do sredine leta. Vrednost naložbe je 17,9 milijona evrov, od tega pa bo direkcija za infrastrukturo zagotovila 7,9 milijona, MO Maribor pa 10 milijonov. Mariborska občina bo poskrbela predvsem za priključke lokalnih in občinskih cest ter za komunalno infrastrukturo. Priključke bodo gradili sami po fazah v prihodnjih letih in glede na razpoložljiva finančna sredstva.

Za Fištravca je omenjena naložba zelo pomembna, zagotovo pa ne zadnja v tem času. Več v video izjavo Fištravca in Gašperšiča.

Pogovarjali so se tudi o problematiki vinjet na hitri cesti. V zvezi s tem je Gašperšič povedal, da Dars trenutno opravlja analize, kaj bi za njih pomenil prenos te ceste na direkcijo za ceste. O visokoletečih načrtih edinega ponudnika za najem mariborskega letališča pa je dejal, da so sicer upali na večjo konkurenco, a da zdaj si vsi skupaj lahko le želijo, da bi po dolgih letih stagnacije prišlo do preporoda. “Če se bomo približali številkam, ki so napovedane v ponudbi, bomo lahko vsi zelo veseli,” je dejal minister, ki pritožb potencialnih ameriških vlagateljev o domnevno prirejenem razpisu ni želel komentirati, saj da slednji ponudbe pač ni oddal.

WP_20170131_13_18_30_Pro

O podaljšanju piste je dejal, da postopki umestitve v prostor že potekajo, zato delajo na tem, da bi hkrati s prostorskimi postopki občine Hoče-Slivnica pri projektu Magna zagotovili še skupno dolžino 3,3 kilometra, kar je tudi dolžina brniške vzletne steze. Čeprav minister ni želel napovedati rokov izgradnje, je Fištravec pripomnil, da imajo novi lastniki Aerodroma resen komercialni interes, da bi že konec leta iz Maribora leteli na medcelinskih poletih. “To je priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Teoretično je mogoče vse papirje pravočasno urediti, denar za investicijo pa je pripravljen,” je optimističen mariborski župan.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.