21:29, čet, 25. Apr

VIDEO: Država s pomembno investicijo na Ptuju, s prenovo žitnice bodo zagotovili prostor ptujski arheološki zbirki





Država bo s prenovo žitnice po dolgih letih čakanja na primerno rešitev le zagotovila prostor bogati ptujski arheološki zbirki, ki se trenutno nahaja v zaprtih depojih. Kot sta danes ob obisku gradu na Ptuju napovedala ministrica za kulturo Asta Vrečko in državni sekretar Matevž Čelik Vidmar, bo 5,6 milijona evrov vreden projekt končan leta 2026.

Po besedah Aste Vrečko se aktualna ekipa na ministrstvu dobro zaveda bogate kulturne dediščine Ptuja, zato so se že ob nastopu mandata lotili urgentnega reševanja problematike gradu, saj je znameniti mestni objekt v državni lasti, z njim pa upravlja sicer Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, ki je sicer v lasti občin Spodnjega Podravja, njegovo dejavnost pa prav tako sofinancira država.

Ena največjih državnih investicij

“Takoj smo se lotili iskanja trajne rešitve za to, da bi bogata arheološka dediščina postala javnosti še bolj dostopna ter bi hkrati bolj primerni tudi pogoji za njeno hrambo,” je ministrica pojasnila, zakaj so se lotili projekta celovite obnove žitnice, ki sodi v sklop kompleksa ptujskega gradu. V njej bodo uredili razstavni depo ter prostor za občasne razstave ptujskega muzeja.

Kot je poudarila, gre za eno največjih državnih investicij v kulturno dediščino v Sloveniji, s čimer sledijo viziji ministrstva, ki med drugim pomeni tudi decentralizacijo kulture in njeno dostopnost po vsej državi, pa tudi siceršnjo spremembo dosedanje muzejske politike na nacionalni ravni.

Vrečko je še povedala, da bo vseh 5,6 milijona evrov zagotovilo njeno ministrstvo, ter povedala, da je denar za projekt že zagotovljen. Ker ga nameravajo črpati iz sredstev načrta za okrevanje in odpornost, morajo z obnovo pohiteti, saj je denar iz tega vira na voljo do začetka leta 2026. Hkrati je zagotovila, da je omenjeni rok dosegljiv.

Državni sekretar Matevž Čelik Vidmar je dodal, da so z investicijo že začeli, saj bo letos dokončana izdelava projektne dokumentacije. V začetku naslednjega leta bodo izbrali izvajalca del, nakar bodo vzporedno potekala gradbena in konservatorsko-restavratorska del. Dela naj bi sklenili do konca leta 2025, v celoti pa naj bi bil objekt zaključen do marca 2026, ko bodo predvidoma do poletja izpeljali priprave na izvajanje razstavne dejavnosti.

Dogovora s pristojnim ministrstvom so zelo veseli tudi na strani ptujske občine in pokrajinskega muzeja, kjer so si dolgo prizadevali za primerno rešitev. Kot je dejala županja Nuška Gajšek, je prepričana, da je takšna, kot je zdaj na mizi, tudi najbolj smiselna, saj bi bilo neracionalno grditi nove prostore, če je v mestu na razpolago precej takih, ki jih je potrebno obnoviti in jim dati novo vsebino.

Darilo muzeju, ki obeležuje 130 let delovanja

Županja je obenem vesela, da mestni občini ne bo treba financirati priprave projektne dokumentacije, kot so razmišljali sprva, saj se sedanje vodstvo ministrstva zaveda, da vendarle gre za objekt, ki je v državni lasti. Se je pa občina prijavila na razpis države za osvetlitev kulturnih spomenikov, sodelovali bodo pri zagotavljanju začasnih prostorov tistega, kar je v objektu ta trenutek, morali pa bodo poskrbeti tudi za preselitev prebivalcev grajskega kompleksa.

Direktor muzeja Aleksander Lorenčič pa je povedal, da gre za veliko darilo njihovi ustanovi, ki prav letos obeležuje 130 let delovanja. Za obnovo grajske žitnice so si desetletja prizadevale generacije muzealcev in širše javnosti, je dejal in spomnil, da je minilo že 12 let, odkar bogata arheološka dediščina mesta ni ogled javnosti.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.