13:26, pet, 29. Mar

VIDEO: Gasilska vaja s pridihom zgodovine





Včeraj je na osnovni šoli Draga Kobala v Mariboru potekala gasilska vaja, ki jo na šoli organizirajo vsako leto, kakor določa zakonodaja. Kljub vsemu pa vsakoletna gasilska vaja na tej šoli poteka drugače kot drugod.

Specialna pedagoginja šole Tanja Vintar, ki je na šoli zadolžena tudi za vajo evakuacije je povedala, da vedno želijo svojim učencem in učenkam ponuditi nekaj več, zato so vsakoletni gasilski vaji dodali pridih zgodovine. Na vajo namreč povabijo prostovoljne gasilce iz Benedikta, ki s sabo pripeljejo star gasilski voz na konjsko vprego, ki je bil pri nas v uporabi do leta 1950. “Prepričani smo, da si na takšen način otroci vajo bolje zapomnijo, kar pomeni, da bi ob morebitni resnični nevarnosti znali bolje odreagirati, obenem pa jih s takšno akcijo zbližamo z okoljem in poklici, ki jih vsakodnevno obdajajo,” je zanimivo vajo opisala Vintarjeva.

Gasilski voz, ki je popestril včerajšnjo gasilsko vajo, je star približno 100 let in ima rezervoar velik le 300 litrov, kar pomeni, da je bilo gašenje požarov nekdaj velik izziv. Za gašenje z vozom je bilo potrebnih vsaj 7 ljudi, saj so potrebni štirje, da poganjajo batno črpalko, ki nato potiska vodo skozi gasilno cev. Ročno poganjanje te črpalke je fizično precej zahtevno, zato so se gasilci morali na nekaj minut zamenjati in to ponavljati, dokler ni v rezervoarju zmanjkalo vode.
Vsekakor je včerajšnja vaja popestrila pouk osnovnošolcev, ki so zraven nenapovedanega sprehoda pred šolo, razširili tudi znanje zgodovine in gasilskega poklica. Seveda pa so zraven zgodovinskega voza na kraj dogodka prišli tudi “moderni” gasilci iz PGD Pobrežje.

Gasilska vaja na OS Draga Kobala.00_15_37_19.Still001

Gasilska vaja na OS Draga Kobala.00_14_12_04.Still004

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.