01:18, ned, 25. Sep

VIDEO: Golob je dejal, da ima Maribor ogromno pokazati celotni Sloveniji

Predsednik vlade Robert Golob je ob današnjem delovnem obisku v Mariboru poudaril, da je edini pravilen razvoj Slovenije policentričen razvoj. V vzhodnem delu Slovenije po njegovi oceni manjka enakovredna prestolnica Ljubljani. Golob je dejal, da ima Maribor ogromno pokazati celotni Sloveniji, današnji obisk pa je tudi priznanje regiji.

Maribor je po Golobovih besedah prestolnica kulture in ima “precej za pokazati celi Sloveniji”. Verjame, da bodo lahko nekatere stvari v bodoče še bolje razvijali, predvsem pa da bodo Mariboru “vrnili del tistega sijaja, ki ga je nekoč imel”.

Kot primer dobre prakse decentralizacije države je Golob v izjavi za medije ob robu obiska navedel Agencijo za energijo. “To je ena redkih, bojim se, da celo edina državna institucija, ki je vse od svoje ustanovitve v Mariboru, neodvisna in odlično deluje,” je dejal. Zanj je to zgled, kako bi morala delovati decentralizacija državne uprave. Ob tem je izpostavil, da je v Mariboru za tako institucijo “dovolj kritične mase, da se je lahko ta zapolnila z lokalnimi kadri in lahko opravlja državno funkcijo popolnoma kompetentno”.

Poleg Goloba sta Maribor danes obiskali tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh ter ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Na obisku so se dotaknili tudi nekaterih prioritet vlade, kot so zeleni preboj, decentralizacija države, prehrana, kmetijstvo in samooskrba.

Golob je med drugim obiskal Agencijo za energijo in medgeneracijski center, Dom Danice Vogrinec ter Fakulteto za elektrotehniko, informatiko in računalništvo Univerze v Mariboru, kjer se je seznanil s projektoma Trisat ter EDIH.

Srečal pa se je tudi z županom Mestne občine Maribor Sašo Arsenovičem

Ta je povedal, da sta s predsednikom vlade govorila o številnih tematikah, od regionalnega razvoja in debirokratizacije do oskrbe starejših, položaja mladih in zadržanja kadra v Sloveniji. Šlo naj bi za pomenek splošne narave, brez konkretnih dogovorov, saj naj bi se teh lotili v nadaljevanju.

“Strinjala sva se, da bo potrebna večja podpora na vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) za zagotavljanje naših predstavništev v Bruslju, zato da bi bili uspešnejši tudi pri črpanju sredstev iz direktnih operacij, ne le tistih, ki so namenjeni blaženju razlik v razvitosti posameznih regij,” je še povedal župan.

Na novinarsko vprašanje, če sta govorila tudi morebitni podpori Gibanja Svoboda na jesenskih lokalnih volitvah, je župan dejal, da o tem nista “niti malo govorila”. Golob pa je v izjavi za medije dejal, da bo Gibanje Svoboda v vseh mestnih občinah zagotovo nastopilo s svojo listo.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *